Pappa Hans Inge Andersen overlater til andre å prate opp sønnen som søndag ble norgesmester for junior i landeveisritt i Stjørdal. 18-åringen var en av favorittene og innfridde så til de grader. Men, som Trønderbladet har fortalt tidligere, er det litt tilfeldig at Idar havnet på sykkelsetet. Familien Andersen er ingen «syklefamilie», men da sønnen fikk en skade i foten, måtte han ha et alternativ til sommeraktiviteten som var fotball. En kollega av faren tipset ham om sykling og lånte ham sykkelen til dattera. Etter to turer kjørte han ned til Sportshuset på Melhus og kjøpte ny sykkel til sønnen. Resten er, som det sies, historie. Vel, ikke helt. Melhusgutten er så vidt blitt myndig og forhåpentligvis kommer det mange flere kapitler om den ferske norgesmesteren.

- Idar har et talent for trening. Som 10-åring kom han sist på resultatlistene i langrenn. Som 12-åring vant han sitt første renn, forteller Hans Inge Andersen.

- «Sykt hode»

Mamma Unni Turøy Andersen forteller at sønnen aldri, og med trykk på «aldri» står over en treningsøkt.

- Han har sånn stå på-vilje og motivasjon at det er helt utrolig. Han vil det her og har et hode som bare er helt «sykt», sier hun og fortsetter:

- Han har alltid sagt «Mamma, jeg skal bli syklist». Jeg har ikke sagt så mye, for jeg vet at det er et smalt nåløye. Han tenker målrettet og er ute i all slags vær. Han sykler i fire-fem timer, forteller mamma.

Duo i front

«All slags vær» må det kunne sies å ha vært på søndag også. Rett før start plasket det skikkelig i asfalten og det var nok ikke alle syklistene som direkte gledet seg til 120 tøffe kilometer med start og mål ved Lånke skole. Idar Andersen valgte å stå under tak de siste minuttene før start og kom løpende da det gjenstod et par minutter. Sent, selv til han å være, mente gauldalssyklisten selv.

Men det var ikke noe tregt over tråkket da startskuddet gikk. Taktikken var planlagt til punkt og prikke før NM-øvelsen. På første runde skulle han bare sitte rolig og spare krefter. Så ble det gått i brudd og ifølge trener Dag Erik Ysland ble det vurdert om eleven skulle holde igjen. Grunnen var at flere av de sterkeste syklistene fortsatt satt igjen i hovedfeltet. Idar Andersen valgte likevel å gå i brudd og det 13 mann store feltet ble nokså fort redusert til seks. Så tok det ikke lang tid før Andersen og kameraten Andreas Leknessund kom fri. Avtalt spill, ifølge Melhus-gutten

- Det var samarbeid, ja. Og vi rykket egentlig ikke, vi bare kjørte hardt opp bakken og så ble det oss to på toppen. Vi hadde egentlig tenkt å vente til litt senere, men så ble det sånn. De andre var også slitne, forteller han.

Topp 6 til Bergen

Andersen forteller at Leknessund forsøkte å rykke flere ganger, men han nektet å slippe bakhjulet. På tur opp gjennom boligfeltene i Gevingåsen lå duoen samlet, for Leknessund hadde innsett at han ikke greide å kvitte seg med landslagskollegaen. Og da ble det slik som mange hadde spådd på forhånd, at Andersen ville avgjøre ned mot Hell i hastigheter opp mot 80-90 km/t. Gauldalssyklisten har tidligere bevist sin overlegenhet i nedoverbakke og det gjorde han også denne gangen. Leknessund gjorde et forsøk på å hente inn Andersen på flatene inn mot Lånke skole, men fånyttes. Med armene i været jublet Andersen for NM-gull da han rullet over målstreken.

- Det betyr mye å sykle med norgesmestertrøya i Bergen når det er VM og det er ganske lik løype. Det er stort, sier han beskjedent.

Nå skal 18-åringen til VM, det er nok ikke mange som mener noe annet. Så lenge han holder seg frisk skal sesongen 2017 avsluttes med VM på hjemmebane.

- Jeg tror fort at det er topp seks her i dag som skal til Bergen, spår han.

- VM-klar

Trener Dag Erik Ysland er sikker på at Andersen blir tatt. Uttaket til VM i Bergen foretas ikke før i august/september, men Ysland er sikker på at Andersen blir tatt ut etter prestasjonene denne sesongen. 18-åringen har vært fast på landslaget denne sesongen og imponerte i vår med å vinne Det lille fredsrittet i Tsjekkia. Han noterte seg i tillegg for en etappeseier.

- De (Andersen og Andreas Leknessund) er sannsynligvis noen av de beste juniorsyklistene i verden. Idar er tatt ut til VM, tror treneren.

Trønderbladet lyktes ikke å komme i kontakt med landslagsleder Kai Lexberg i går, men landslagsledelsen vil trolig ikke bekrefte navn før endelig uttak kommer.

- Så lenge han holder seg frisk, så er jeg ikke redd. Ellers skal vi klare å forberede ham til VM, sier Ysland, som selvsagt lot seg imponere over elevens oppvisning i den tøffe NM-løypa.

- Det er helt rått. I ei sånn hard løype er det ingen tvil om at det er den beste som vinner, sier treneren.

Hysterisk stemning

Han er imponert over at den unge syklisten fulgte taktikken til punkt og prikke.

- Planen var å ha is i magen, få det til å gå fort og jevnt opp bakken slik at det sprekker opp. Håpe at det blir igjen to mann og da visste vi at han er best til å kjøre utfor, sier han.

Ysland kjørte følgebil og forteller om stor stemning i øyeblikket de innså at årets norgesmester i menn junior syklet i Gauldal SKs grønne, røde og hvite drakt.

- Da var det hysterisk stemning, det var kult, ja, smiler treneren.

Idar Andersen (med grønn hjelm) hadde en strålende dag i NM-løypa. Her koster han på seg et smil opp Gevingåsen for tredje gang. Foto: Thomas Olsen
Idar Andersen får hjelp av president i Norges cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, til å kle på seg norgesmestertrøya. Til venstre Andreas Leknessund, som tok sølv, og Søren Wærenskjold som kom på tredjeplass. Foto: Thomas Olsen
Idar Andersen ligger på hjulet til Andreas Leknessund opp Gevingåsen. Sistnevnte gjorde flere forsøk på å rykke ifra, men Andersen hadde ingen problemer med å følge. Foto: Thomas Olsen