15-åringen fra Melhus tok i begynnelsen av april to bronsemedaljer i NM. Det gjorde han mot langt eldre utøvere i årsklassene U18 og U21 under 60 kilo. Og i påskeferien fulgte han opp med to sterke 7. plasser i Copenhagen Open.

- Det er et ganske stort stevne med folk fra hele Europa. Jeg synes det gikk ganske bra, men det kunne ha gått enda bedre hvis jeg ikke hadde vært så dum som jeg var, sier Banach.

Fikk smake egen medisin

- Dum?

- I en av kampene stod jeg for lenge inne og prøvde å kaste motstanderen, da kontret han og kastet meg i stedet. Jeg skulle ha trukket meg unna, konkluderer Banach en drøy uke etter stevnet.

Snart skal han delta i Nordisk mesterskap i Trollhättan i Sverige, som er kjent for produksjon av biler. Den solide prestasjonen i NM banet vei for deltakelse i enda et internasjonalt stevne. Banach har planen klar for hvordan han skal nå målet sitt.

Bærum eller Stavanger

- Nå skal jeg trene ganske hardt i to uker og deretter hvile siste uka før mesterskapet for å få restituert bra. Jeg håper det går så bra som mulig, at jeg får til en pallplassering, sier han beskjedent.

På lengre sikt er målet å bli så god som mulig. Han har søkt seg inn på toppidrettsgymnas og flytter trolig fra Melhus til høsten.

- Jeg har søkt både på NTG i Bærum og Wang i Stavanger. Jeg håper å bli så god som mulig og den største drømmen min er å kvalifisere meg til OL, sier Banach, som har holdt på med judo i 8-9 år.

I 2015 fikk han idrettsstipend på 5.000 kroner fra Melhus kommune.

Unggutten fra Melhus ble igjen i København etter Copenhagen Open for å trene litt mer. Filip Banach står som nummer to fra venstre på raden bak. Foto: Privat