Man kan si mye om idrettsutøvere. Noen er utholdende og seige, noen er akrobatiske og smidige mens andre er mentalt sterke eller eksplosive. Styrkeløft hører så definitivt til i sistnevnte kategori. Idretten, som fremdeles ikke har fått plass på OL-programmet, bedrives av millioner på verdensbasis og bare vokser og vokser i popularitet.

Melhus er et av stedene der vektstengene fylles med kilo etter kilo – uke inn og uke ut. Hver mandag og fredag er det fellestrening i sokkelen i lokalene styrkeløftklubben til idrettslaget besitter i Gruva.

- Takhøyden er stor. Her kan man løfte så mye man vil og samtidig stønne av adrenalin så høyt man kan, sier leder i Melhus IL Styrkeløft, Rune Øritsland.

Vi møter Øritsland og resten av styrkeløfterne på trening. Dag har blitt til kveld, og den flotte vintersola som prydet himmelen, har blitt avløst av en vakker stjernehimmel og hustrige kuldegrader.

- Heldigvis trener vi inne, smiler Øritsland, i det vi setter oss ned i den store blå sofaen like innenfor inngangsdøra.

Rekruttering i fokus

Øritsland forteller velvillig om styrkeløftklubben han er så stolt av.

- I vår klubb kan man trene etter eget ønske i et godt treningsmiljø med mye kompetanse. Styrkeløft er for absolutt alle; for menn og kvinner – unge og gamle, sier Øritsland.

Han forteller at klubbtreneren gjerne setter opp et tilpasset treningsopplegg for akkurat deg.

- Det er noe vi tilbyr slik at du letter skal nå dine mål, sier styrkeløftsjefen.

På spørsmål om hvilke ambisjoner klubben har på sikt, er Øritsland klar.

- Rekruttering, rekruttering og rekruttering, sier han.

- Ikke det at vi som er her nå synger på siste verset, men som klubb ønsker vi å bygge opp en større ungdoms- og juniorgruppe. En slik gruppe er viktig for ettervekst, godt treningsmiljø og som fundament for en bærekraftig klubb.

Øritsland sier at det aldri er for sent å starte med styrkeløft – heller ikke hvis du har ambisjoner.

- Skal du bli god i langrenn nytter det ikke å starte når du er halvveis til femti, det kan du i styrkeløft. Her kan du begynne nærmest når som helst og samtidig få gode resultater.

I Melhus IL Styrkeløft er det rundt tretti aktive. Styrkeløftsjefen forteller at det er plass til flere.

- Den yngste som er med er så vidt konfirmert, mens den eldste har passert pensjonsalder. Det er ikke mange idretter som favner et større spekter aldersmessig. De som ønsker å prøve er hjertelig velkommen til Gruva, sier styrkeløftsjefen.

«Super-Leif»

Mens vi sitter og prater med Øritsland smeller det skikkelig i benkpresserapparatet foran oss.

- Slapp av. Det er Leif, smiler Øritsland.

Leif Lillegård (65) er eldst på dagens trening og har sin helt spesielle historie. Som ung satset han tungt på langdistanseløping og andre ekstreme utfordringer som satte utholdenheten på prøve.

- Leif er en maskin. Han har løpt maraton halve livet, syklet Trondheim-Oslo og gjort de mest ekstreme ting. Det er utrolig å se hvor godt trent han er.

- Hvordan går det an å skifte mellom to så forskjellige idretter?

- Det går ikke an, er det klare svaret fra en smilende Lillegård.

Han henter seg etter hvert inn og fortsetter:

- Jeg brukte vel om lag ti år på å endre kroppen.

Lillegård forklarer:

- Som maratonløper handler det om å være lett med en seig muskelmasse. Skal du drive med styrkeløft trengs det kilo og power. Man må være eksplosiv. Slike endringer tar tid.

Perser med fem kilo

Plutselig skjer det ting i midten av det lille rektangulære styrkerommet i kjelleren. Erlend Skorstad forbereder seg til et tungt løft i knebøy. Setter han forsøket flyttes persen fra 275 til 280 kilo. Seks andre hjelper til med sikringen.

Det går bra. Skorstad får godkjent og knytter nevene i glede.

- Yes, yes, yes, runger det i rommet.

Skorstad tørker seg i panna, før han lener kroppen på vektstanga for å samle seg. Han for forteller at miljøet er annerledes enn på vanlige treningssentre.

- Her er det ingen som går med musikk på ørene og glaner i bakken for å si det sånn.

Skorstad bor på Børsa og arbeider til daglig som rørlegger i Melhus. Jobben krever mye. Derfor trener han «bare» tre dager i uka.

- Det blir mange vendinger fram og tilbake i grøfter samt tunge løft, så jeg må passe på at jeg ikke brenner meg ut. Det er viktig å balansere.

Derfor passer Skorstad på å tøye strikken så langt som mulig når han først er treningsmodus.

- Det blir som regel tre-fire timer hver gang, så treningsmengden ivaretas til tross for at jeg ikke trener hver dag.

På spørsmål om han løfter for moro skyld eller for å bli best, svarer han kryptisk etter en kort tenkepause:

- Jeg ønsker selvfølgelig å bli så god som mulig. Det er gøy å se at trening gir resultater.

- Hvor langt kan du nå?

- Å bli best i Norge hadde vært noe.

Styrkeløft har fremdeles ikke fått plass på OL-programmet, uten at Skorstad gjør seg store bekymringer av den grunn.

- Det hadde vært kult om det var der, men om det er OL, VM eller NM betyr ikke så mye. Jeg ønsker å løfte så tungt som mulig, sier han, før han tørker mer svette fra panna.

En slektning som befinner seg på OL-programmet er vektløfting. På spørsmål om han noen gang har vurdert å bytte bort styrkeløftinga, svarer Skorstad følgende:

- Nei. Jeg holder meg til styrkeløft.

Enestående miljø

I fjor vår arrangerte Melhus IL Styrkeløftklubb NM på Quality Hotel Panorama i Trondheim. Det var en stor opplevelse, skal vi tro Øritsland.

- At vi samlet de beste i landet og arrangerte konkurransen er selvfølgelig moro. Det kommer vi til å huske en stund.

Denne mandagskvelden i februar er det i underkant av tjue ivrige styrkeløftere som har tatt turen til Gruva. De fleste trener for å satse mens noen er der for å holde hjulene i gang som det så fint heter. Øritsland forteller at miljøet i klubben er upåklagelig.

- Vi løfter og ler sammen. Her er det en for alle – alle for en som gjelder.

Selv om styrkeløft formelt sett er en individuell idrett, påpeker Øritsland at man ikke kommer noen vei ved å trene alene.

- Det er først og fremst på grunn av utstyr og sikring. Dessuten er det noe med stønningen, musikken og, ja, generelt miljøet gruppa lager sammen.