– Jeg kan ingen verdens ting om håndball, men jeg har en god venn som har vært håndballtrener. I Haltdalen der jeg vokste opp, var ikke håndball noen stor idrett, sier bokseren Andreas Volden Evensen.

Om boksing

Fredag kveld var han innleid som trener for Trønder-Lyn/Hovin IL håndballklubb, og det var erfaringa fra organisert trening Evensen bød på under økta i Horghallen. Evensen jobber som adjunkt ved Huseby skole, og bor på Tiller. Tidligere har han vært profesjonell bokser på høyt nivå innen fjærvektklassen, og han kan skilte med 17 seire, tre tap og en uavgjort. I 2013 bebudet han at han la opp, og i april 2014 prøvde han seg på et comeback.

30-åringen erklærer at han er ferdig med organisert idrett, og at han ikke vil vende tilbake til bokserkarrieren. Etter 14 år synes han det er blitt nok organisert trening for hans del, og i stedet vil han som trener dele på kunnskapene han har ervervet seg.

– Det er mye artigere å stå i trenerrollen enn å drive organisert idrett. Jeg har vært med på toppidrett med fire timers trening hver dag, forteller Evensen.

Alternativ trening

– Vårt mål er ikke at håndballspillerne våre skal lære seg boksing, sier Daniel Næss, leder for Hovin IL.

Spillerne er i alderen 11–16 år, og har fått tilbud om å få trene sammen med den tidligere toppbokseren denne kvelden. Bokseøvelser står ikke på programmet, og Evensen driller på samhold og styrke.

Les også: Boksing og Dag Solstad på Fjøsfestivalen

Tempoet er høyt. Innimellom lar han spillerne få drikkepause, og så forventer han full konsentrasjon.

– Målet mitt er at de skal jobbe sammen som lag. Det handler om lagmoral, sier Evensen i en kort pause før han kjører i gang «trillebår-øvelsen» som fører til mye latter.

I tillegg til å jobbe som adjunkt ved Huseby skole, tar Evensen på seg treneroppdrag. 30-åringen roser spillerne, og han sier om sin egen alder at han er dobbelt så gammel som spillerne han instruerer.

– Dette er et energisk lag som liker å stå på, sier Evensen.

Daniel Næss, leder for Hovin IL, forteller at håndballgruppa har alternativ trening der det leies inn ulike aktører for å få allsidig trening.

– Som tidligere bokser, har Evensen mye styrke og han kan ferdighetstrening, forklarer Næss.

Les også: Gull-kapteinen vurderer å slutte

Fornøyde spillere

Håndballklubben opplever god rekruttering. Pernille Sæther (16) er blant dem som er med på treninga med Evensen, og hun er også trener.

– Treninga er bra. Han lærer oss samarbeid, og det er viktig i håndball. Evensen er god som trener, sier Sæther.