Trimtur for 77. gang

Bildet er tatt fra arrangementet i 2018.  

Søndag arrangerer Lundamo Idrettslag Skarvtrimmen for 77. gang. Turen som går fra Skarvollen til Høgskarven og tilbake. Den omlag 5,5 kilometer lange løypa passer for hele familien.

- Skartvtrimmen er en perfekt aktivitet når så mye annet av arrangementer er avlyst i disse tider. Det er uproblematisk å overholde smittevernsreglene ute i det fri. Værmeldingen ser også ut til å være på arrangementets side, suer Jørn Ove Moen, leder i trim- og friidrettsavdelinga.

Vinglete trailersjåfør ble stoppet av politiet

En utenlandsk sjåfør i en norskregistrert trailer ble natt til torsdag kontrollert at politiet på E6 ved Lundamo. Sjåføren ble stanset av politiet klokka 01.52.

- Sjåføren hadde ifølge melding, kjørt veldig vinglete. Det ble tatt promilletest, og den var negativ. Mannen som er i 30-årene, fikk beskjed om å ta en pause før han kjørte videre, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Spør om trafikksikkerhet på Støren

Tove Eivindsen i Trøndelag Venstre har spurt fylkesrådmannen om status på arbeidet for mer trafikksikkerhet ved fotgjengerovergangen over fylkesveg 30, ved Byggmakker på Støren. Saken ble blant annet behandlet i Trafikksikkerhetsutvalget i Trøndelag i mars 2019.

I sitt svar beklager fylkesrådmannen at henvendelsen har blitt liggende, blant annet på grunn av kapasitetsutfordringer. Fylkesrådmannen skriver at kombinasjonen av busslomme, vegkryss, gangfelt og forbikjøringslomme i dette området ikke er heldig trafikksikkerhetsmessig. Mulige tiltak kan være blant annet belysning og omlegging av kryss. Eventuelle prioriterte tiltak kan gjennomføres tidligst i 2021.

Flere sykler er blitt stjålet

De siste dagene skal flere sykler ha bitt stjålet i Melhus. Politiet anbefaler sterkt at sykkeltyverier meldes, og særlig siden dagens sykler er kostbare.

- Vi kommer titt og ofte over dyre sykler hjemme hos kjenninger av politiet. Om folk har meldt fra om at sykkelen er stjålet, kan vi sjekke om sykkelen er den vi har funnet. Skriv gjerne ned rammenummer og ha bilde av sykkelen for da er det lettere å bevise i en straffesak at sykkelen er i uriktige hender. Nå er sykler så dyre at vi prioriterer slike saker, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Rådet fra politiet er at en uansett melder fra om sykkeltyverier.

Rykket ut til mulig pipebrann

Tirsdag klokka 18.44 fble det meldt om en mulig pipebrann på Lundamo.

- Brannvesenet og politiet rykket ut til stedet, og det viste seg at det var ingen brann i pipa. Saken ble derfor sjekket ut, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Klesbyttedag på Støren

Lørdag 3. oktober skal Midtre Gauldal frivilligsentral arrangere en klesbyttedag i regi av Naturvernforbundet. Stedet er Støren kulturhus.

Arrangementet skulle funnet sted i mars, men det ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Planlegger ny «Julefred»-konsert i Støren kirke

- Det blir dessverre ikke noe kor som deltar i år på grunn av kapasitetshensynet vi må ta i forbindelse med smittevern. Vi har imidlertid noen ekstra solistnummer, sier arrangør Per Kristian Aasen.

Årets solister er Linn Elise Solberg Rognes, Svein Ivar Skjevdal, Per Forsetlund, Ingrid Storlimo, Eivind Bjerksetmyr og Morten Hølås.

- Vi tar forbehold om at endringer i smittevernreglene som kan få en innvirkning på om arrangementet gjennomføres eller ikke, opplyser Aasen.

Stedet for konserten er Støren kirke. Datoen er 22. november.

- Vi gjør også oppmerksom på at konserten kanskje vil livestreames, sier Aasen.

Rådyr påkjørt på Ler

Mandag klokken 20.46 fikk politiet melding om en hendelse på E6 på Ler.

- Et rådyr ble påkjørt og døde ved sammenstøtet. Det ble litt skader på bilen, men ingen personskade. Sjåføren var en mann i 30-årene, sier avsnittsleder Robin Olaisen ved Stasjon sør.

Han opplyser at det var mørkt på stedet, slik at sjåføren ikke så dyret og ikke klarte å stoppe.

- Det ble ikke meldt om trafikale problemer. Viltnemda ble varslet, sier Olaisen.

Sjekket foreldres trafikkatferd ved skolen

Mandag fra 07.30 til 09 hadde en lokal politipatrulje atferdskontroll ved Høyeggen skole. Politiet har hatt kontroll der tidligere, og det har også vært ekstra fokus på trafikksikkerheten etter at en elev på åtte år ble påkjørt av en 12-åring på gang- og sykkelveien like ved skolen.

- Under kontrollen var det sjekking av mobilbruk, beltebruk og sikring av barn i bil. Det var ingen reaksjoner, forteller avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Fortsatt høy testaktivitet i Melhus

Pr. fredag er 1823 i Melhus testet for covid-19, og det er mer enn hver tiende innbygger. Smittetalelt er på fem - noe som er lavt sammenlignet med andre kommuner med samme innbyggertall. Mandag melder Melhus kommune at 1858 er testet.

Etter at det ble påvist et nytt virustilfelle i midten av august og det ble åpnet for testing uten at det var nødvendig å gå om fastlegen, ble det en kraftig økning i antall personer som bad om testing. I to uker var det over 300 tester pr. uke. De to siste ukene har det vært litt lavere antall tester, men fortsatt er det mange flere tester enn i vår da viruspandemien startet i Norge.

I Melhus er det egen teststasjon i Lenavegen 3 i Melhus sentrum.

Klaget på at helikopter forstyrret sauene

Torsdag klokka 09.59 fikk politiet telefon fra en bonde som var frustrert ifølge seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt.

- Bonden ringte fra Kråklia og sa at et helikopter skremte sauene. Politiet rykket ikke ut, sier Ustad.

Flere fikk bruksforbud og overlastgebyr

Torsdagens kontroll på Sandmoen for tyngre kjøretøy resulterte i to bruksforbud og to overlastgebyr ifølge rapporten fra Statens vegvesen.

44 tunge kjøretøy var innom kontrollen og 19 ble kontrollert. To vogntog fikk bruksforbud på grunn av dårlig lastsikring og manglende ADR-merking, mens to vogntog fikk overlastgebyr og måtte laste om til riktig vekt før videre kjøring.

Jegerprøveeksamen på rådhuset

Mandag 21. september er det klart for jegerprøveeksamen på rådhuset i Midtre Gauldal kommune. På grunn av koronasituasjonen kan stedet endres hvis det stiller flere enn åtte kandidater.

Dette opplyser kommunen på sine nettsider.

Brudd i vannledning på Lundamo

Melhus kommune melder at det onsdag ble oppdaget et brudd på ei vannledning ved Kjellstad på Lundamo.

Bruddet har ført til at en del husstander i området har mistet tilgangen til vann i kranene.

- Vi er begynt å reparere feilen og forventer at dette er i orden igjen i kveld. La vannet renne noen minutter fra den øverste kranen i boligen. Da vil man unngå luft og være klart til å bruke igjen, opplyser kommunen på sin nettside.

Lastebilsjåfør kjørte med annen manns sjåførkort

Statens vegvesen hadde tirsdagt kontroll på Sandmoen og 83 tunge kjøretøy var innom kontrollplassen. 21 av disse ble ifølge vegvesenet kontrollert.

Under kontrollen ble det oppdaget at en sjåfør kjørte på en annen manns sjåførkort. Dette ble han ifølge vegvesenet, anmeldt for. I tillegg ble han også anmeldt for å ha kjørt for lenge uten å ta pålagt pause.

Tre vogntog fikk overlastgebyr og måtte ifølge kontrollrapporten, laste ned til lovlig vekt før sjåførene kunne kjøre videre.

Får ikke penger til sykkelstativ ved Støren barneskole

«Det er ikke satt av midler i årets budsjett for slike tilskudd, og vi må dessverre gi avslag på søknaden.»

Det opplyser Midtre Gauldal kommune i et brev til FAU ved Støren barneskole, datert 9. september.

Uklart om det er et nytt smittetilfelle i Melhus

Melhus kommune har stor pågang av folk som vil bli testet for viruset covid-19, og pr. mandag var 1732 testet i Melhus. Det utgjør mer enn 10 prosent av befolkninga i Melhus. Nesten 50 ble testet i dag mandag ifølge Melhus kommunes oversikt. Samtidig opplyser kommunen at det ikke skjer testing i kommunen på lørdager og søndager.

Det er registrert fem smittetilfeller i Melhus, og det er som tidligere omtalt, et lavt antall sammelignet med andre kommuner. Trondheim som har 10 ganger større befolkning, har til sammenligning over 400 påviste virustilfeller. Melhus kommune oppgir fire tilfeller, mens VG oppgir fem. Rådmann Katrine Lereggen og enhetsleder Monica Brækken sier til Trønderbladet at kommunen har registert fire smittetilfeller, men at de undersøker om det foreligger melding om et femte tilfelle.

- Vi har nå undersøkt med laboratoriet i Trondheim, og der er det registrert fire tilfeller for Melhus. Det kan være at det er en feilkilde eller at det er et tall fra et annet laboratorium. Men også private aktører får analysert prøver hos laboriatoriet i Trondheim, sier Lereggen.

Pågangen til testteamet og koronatelefonen økte kraftig etter at det ble påvist et nytt smittetilfelle i Melhus og det ble åpnet for at en kan be om testing uten å gå veien om fastlegen. Kommunen opplyser at det er gratis å få koronatest, men at en må bestille time via koronatelefonen først. Testinga skjer i Lenavegen i Melhus sentrum.

Fikk inn tre vinglemeldinger

Søndag fikk politiet inn tre vinglemeldinger fra E6 fra Klett og sørover. Noen ganger kan vinglete kjøring ifølge politiet, skyldes bruk av mobiltelefon eller ruskjøring.

- Politiet stoppet den ene bilisten det kom vinglemelding om. Alt var ok med bilisten. Det virker som at det kan ha vært uoppmerksomhet, sier seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Holtålen går videre med justering av kommunegrensen

Trønderbladet har tidligere omtalt at Holtålen vil justere kommunegrensa og ta en bit av Midtre Gauldal. I forrige uke vedtok kommunestyret i Holtålen å gå videre med saken.

Kommunedirektør Marius Jermstad i Holtålen har tidligere opplyst at en søknad vil bli sendt til Fylkesmannen, som tar den videre saksbehandlingen og sender saken til Midtre Gauldal kommune og andre berørte for uttalelser.

Jermstad har tidligere også forklart at i grenda Veret i Haltdalen bor det fire personer; to på hver side av kommunegrensen.

- Men de som bor i Holtålen bor på en gård som ligger slik at de er folkeregistrert i Midtre Gauldal. Det er et litt snedig opplegg. Vi har tatt et initiativ til å flytte kommunegrensen, for å samle de fire innbyggerne i Holtålen, sa Jermstad til Trønderbladet.

Det lyktes ikke helt i lagtempoen

Gauldalssyklistene fikk det ikke helt til å stemme i torsdagens lagtempo under Sykkel NM på Bryne.

Juniorlaget, med Peder Antoni Gravås, Anders Svardal Aasheim og Eirik Vang Aas endte på 6. plass, 1.32 bak gullvinner Lillehammer CK 1. Tolv lag stilte til start i juniorklassen.

Det var knyttet spenning til hva Anne Dorthe Ysland, Vibeke Lystad og Ingrid Lorvik kunne utrette i den sammenslåtte klassen kvinner junior/senior. Jentene syklet inn til 4. plass av de fire startende lagene, 58,9 sekunder bak vinnerlaget, CK Victoria 1.

I klassen menn senior skulle Gauldal forsøke seg på å kopiere den sterke 4. plassen fra i fjor. Det holdt ikke helt inn og laget endte til slutt på 5. plass, 1.19 bak vinnerne fra Ringerike SK. Laget var bare fire sekunder fra 4. plassen og 12 sekunder bak bronsemedaljen.

Eldres dag er avlyst

Melhus eldreråd har pleid å ha en årlig markering av Eldres dag, og markeringa har som regel vært om høsten i Melhus rådhus. Under møtet i Melhus eldreråd sist onsdag, ble rådet enig om å avlyse årets utgave som følge av viruset covid-19.

I stedet oppfordrer eldrerådet de lokale pensjonistforeningene til å ha en markering.

Kjørte på hjort ved Ånøya

Klokka 00.27 natt til fredag fikk politiet melding om at en hjort var blitt påkjørt ved Ånøya. Ånøya r en innsjø som ligger i Melhus og Skaun, og fylkesveg 708 går langs innsjøen.

- Det er meldt om store skader på bilen, men ingen personskader. Melderen ble satt over til viltnemnda, sier seksjonsleder Ole Petter Ustad i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Netthandel har økt kraftig i Trøndelag

Posten melder at det har væt en formidabel netthandelsøkning i Trøndelag. Økninga var på 67 prosent i andre kvartal, og Posten Norge mener at koronasituasjonen har vært en utløsende faktor.

Melhus hadde ifølge Posten Norge, en økning på 66 prosent mens Midtre Gauldal hadde en økning på 61 prosent og Skaun 68 prosent. Derimot var det mindre økning i Oppdal og Rennebu. Malvik var den kommunen i Trøndelag som økte mest og hadde en økning på 77 prosent.

Nå er over 1600 testet for covid-19

Melhus kommune har fortsatt stor pågang av folk som vil testes for covid-19. Pr.onsdag er 1638 testet i Melhus for dette koronaviruset. Antall testede utgjør omtrent hver tiende innbygger i Melhus.

Antall smittede er fortsatt fire, og det er nå flere uker siden sist noen i Melhus fikk påvist smtte av covid-19. Antall testede personer har økt kraftig etter at myndighetene åpnet for at folk ikke trenger å gå om fastlegen for å få en test og det ble påvist et nytt smittetilfelle i Melhus. For å få time til testing, må en ringe kommunens koronatelefon.

Ifølge helsemyndighetenes oversikt, er typiske symptomer på covid-19 at en har feber, hoste og det er tungt å puste. Noen mister smak- og luktesans.

Stenger E6 natt til onsdag

Nye Veier melder at E6 mellom rundkjøringa på Søberg og Melhusbrua blir stengt natt til onsdag mellom klokka 22 til 06. Trafikanter må da kjøre om Melhusvegen (gjennom Søberg).

- Årsaken er at vi skal sette ut midlertidig rekkverk. Kl. 22.00-22.30 blir det manuell dirigering ved Kvålsvegen 294 (ved Bennavegen), opplyser Nye Veier.

Et skadet midlertidig rekkverk som repareres.

- Klokka 22.30-00.00 blir det manuell dirigering ved rampa på Skjerdingstad. Det er på grunn av fresing av vegmerking, opplyser Nye Veier.

Natt til torsdag blir E6 også stengt.


- E6 blir stengt mellom avkjøringsrampen til Rødde og Melhusbrua, med omkjøring via Melhusvegen. Årsaken er at vi skal flytte midlertidig rekkverk og den gule sperrelinjen, opplyser Nye Veier.
 

Kan bli uten vann til over helga

Melhus kommune melder på sin nettside at flere husstander i Varmbu i Melhus sentrum er uten vann fordi det er brudd på en vannledning.

Bruddet er i Niels Dahls veg, og skjedde på lørdag.

- Det vil ta tid å reparere dette, vi har ennå ikke lokalisert bruddet. Mye masse må kjøres bort. Det kan drøye til over helga før vi klarer å reparere det, meldte kommunen klokka 14.30.

Kommunen har kjørt ut tre vannvogner til området slik at de vannløse husstandene er sikret vann.

Fikk overlastgebyr på 5150 kroner

Under en kontroll av tunge kjøretøy fredag på Sandmoen, ble det gitt flere reaksjoner fra Statens vegvesens side. Vegvesenet opplyser at 37 kjøretøy ble kontrollert, og av dem var 11 tunge kjøretøy.

Hassan Jawadi i Statens vegvesen opplyser at det ble ilagt tre kjøreforbud/bruksforbud, gitt en reaksjon for tekniske mangler og skrevet ut ett overlastgebyr.

- Ett vogntog hadde overlast, måtte laste om på plassen og fikk et overlastgebyr på 5150 kroner. Et vogntog med ADR gods, og fikk bruksforbud grunnet manglende ADR-utstyr, opplyser vegvesenet.

Nå er over 1500 testet i Melhus

Snart er hver tiende melhusbygg blitt testet for viruset covid-19. Melhus kommune melder fredag at 1541 er blitt testet for dette viruset. Melhus har et innbyggertall på snart 17.000.

Selv om det har vært en kraftig økning i antall personer som er blitt testet etter at det ble påvist et nytt smittetilfelle i midten av august og det ikke lenger var nødvendig å få henvisning fra fastlegen, er det fortsatt lavt smittetall i Melhus. Det er fortsatt fire smttetilfeller.

Før en kan få koronatest, må en ringe kommunens koronatelefon og bestille time. Teststasjonen er utendørs ved Lenavegen 3 i Melhus sentrum, og mange blir testet mens de sitter i bilen. Typiske symptomer for covid-19 er feber, hoste, bortfall av lukt- og smakssans og tungpusthet. Noen kan imidlertid ha ingen eller svært milde symptomer.

Sykefraværet mindre enn fryktet under pandemien

Sykefraværet i Trøndelag endte på 5,3 prosent ved utgangen av 2. kvartal. Dette er 0,3 prosentpoeng mer enn på samme tid i fjor.  

– Sett i lys av koronapandemien, er det ingen overraskelse at sykefraværet har økt. Samtidig har vi erfart at smittevernstiltakene har ført til mindre sykdom generelt, slik at økningen er mindre enn fryktet, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag, i en pressemelding.

Både Midtre Gauldal (5,5 prosent) og Skaun (6,3 prosent) hadde en økning, mens Melhus  (5,6 prosent) hadde en ørliten nedgang, viser tabellene fra NAV Trøndelag.

Kommunene med lavest sykefravær er Rørvik (3,1 prosent), Røros (4,5 prosent) og Namsskogan (4,6 prosent).  
 
Kommunene med høyest sykefravær er Meråker (8,1 prosent), Frosta (7,5 prosent) og Høylandet (7,4 prosent).

404 færre arbeidssøkere i Trøndelag på ei uke

Fra Nav sitt kontor i Energiparken i Melhus sentrum.   Foto: Gunn Heidi Nakrem

Tirsdag 1. september var det registrert 14 885 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak i Trøndelag. Dette er 404 færre enn forrige uke.

– Antallet arbeidssøkere registrert hos NAV fortsetter å gå ned. Siste uke er antall arbeidssøkere redusert med 404 personer. Det er særlig antallet helt ledige som har gått ned, mens vi ser at antallet delvis ledige har økt noe, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum, i en pressemelding.

 7 862 personer er registrert som helt ledige i Trøndelag, ifølge foreløpige tall. Dette utgjør 3,2 prosent av styrken. (På landsbasis er dette tallet 4,1 prosent av arbeidsstyrken). Bruttoledigheten, som er summen av antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 8 525, eller 3, 5 prosent av arbeidsstyrken (På landsbasis er dette tallet 4,5 prosent av arbeidsstyrken).