I kiosken mens lokale helter trakterte asfalten

Lagtemporittet hadde start og mål på Korsvegen. NM-øvelse, lagtempo 

Gauldal SK arrangerte NM i sykkel, og landslagsløpere, presidenter og lokale helter trakterte asfalten både på bil og til sykkel.

Ida Langørgen, Eirin Wold Johansen og Anne Dorthe Ysland testet seierspallen før de skulle dele ut blomster under medaljeseremonien.

- Det kjentes bra ut å stå på toppen. Om noen år skal vi være der, sa Ida.

- Vi så hvor fort de kjørte når vi stod ved siden av vakta, sa Eirin.

De tre var enige om at det var stas å være blomsterpiker, spesielt siden det betydde at de fikk hilse på alle nor-gesmesterne. Håpet var at det skulle komme noen fra Melhus på pallen, men det måtte de vente på, skrev Trønderbladet 26. juni 2010.

Politiet er mer til stede ved veien enn du tror

- Vi er ute med laseren der vi får klage fra innbyggerne på at det er høy fart på veien, og ett eksempel er Rognes på fylkesveg 30 der det nylig var to førerkortbeslag, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.


 

Seksjonsleder Ole Petter Ustad har tidligere sagt i Trønderbladet at politiet er mye ute på veiene fordi det er færre møter og treninger på grunn av koronasituasjonen. Dermed er det blitt mange trafikkontroller langs E6 og på fylkesveier.

- Politiet er mye ute selv om det ikke alltid er så synlig. Noen ganger ønsker politiet å være synlig, og andre ganger usynlig. Det avhenger av hvilken type kontroll vi har, og det kan være at vi er på jakt etter spesielle personer, forklarer Olaisen.


Politiet er forundret over at folk tar sjansen på å kjøre i 146 km/t når de vet at politiet er ute på veiene

- Det er mer politi ute på veiene enn vanlig, opplyser seksjonsleder Ole Petter Ustad.

 

Sju fikk fartsbot på Gimse

UP-kontroll i 60-sone.

 

Campingvogn punkterte i 100-sonen

På E6 sørgående i nærheten av Klett har ei campingvogn punktert, melder Politiet i Trøndelag på Twitter klokka 10.18 fredag. Dekk blir byttet på stedet, og det er i 100-sonen, opplyser politiet.

 - Vi er på vei til stedet, forteller politiet i ei ny twittermelding, klokka 10.21.

Bileier fikk pålegg om å kjøre rett hjem

Torsdag klokka 12 stanset politiet et kjøretøy i Strandvegen i Melhus.

- Skiltet var montert slik at det ikke var lesbart, og det var skjult under en påmontert skjerm. Sjåføren fikk pålegg om å kjøre hjem og ikke kjøre mer med bilen før det var ordnet med skiltet, sier avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Fikk klager på skilting ved veiarbeid

- Ifølge meldlinga er det skiltet litt lite ved veiarbeidsområde tre kilometer sør for Støren, og det oppstår farlige trafikksituasjoner, forteller avsnittsleder Robin Olaisen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Meldinga kom på torsdag kveld, og Olaisen sier at Statens vegvesen skulle utbedre skiltinga på stedet.

Glad for at noen hjalp ung jente

- Noen ringte politiet onsdag klokka 20, og meldte fra at det er funnet ei ung jente som ligger overstadig beruset på gulvet. Heldigvis var det noen som varslet om dette, forteller stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Jenta er under 18 år, og stasjonssjefen forteller at politiet rykket ut til stedet der jenta ble funnet.

- Hun ble tatt med til legevakt og foreldrene ble varslet. Mor kom til stedet. Det gikk bra med jenta, sier stasjonssjefen.

Pipebrann i juli

Juli har startet med svært kjølige dager og netter, og det har fått folk til å tenne opp i ovner igjen. Onsdag klokka 20.04 fikk politiet melding om en pipebrann på Gåsbakken, og Gauldal brann og redning rykket ut.

- Ifølge tilbakemeldinga brenner det ikke, og det har ikke oppstått noen skader. Politiet rykket ikke ut til stedet. Det er usikkert om det var en pipebrann eller om det bare ble observert mye røyk fra pipa, sier stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen ved Gauldal politistasjonsdistrikt.

Oljelekkasje fra bil på E6

Onsdag rundt midnatt fikk politiet melding om lekkasje fra en støtputebil som var på E6 på Jaktøya i Melhus.

- Brannvesenet rykket ut til stedet. Det var veldig små mengder olje som hadde lekket ut. Bark ble lagt på for å suge opp oljen, sier stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Rådyr ble påkjørt på Singsås

Torsdag morgen klokka 07.45 fikk politiet melding om at et rådyr var blitt påkjørt ved Bjørgen i Singsås.

- Det var en våken melder som forsøker å få tak i viltnemnda for videre oppfølging, sier stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Anmeldt etter UP-kontroll i 80-sone

Bilde tatt fra laserpost i Soknedal.  Foto: UP

21 forelegg ble delt ut under laserkontrollen på E6 i Soknedal onsdag ettermiddag.

Høyeste hastighet var 126 km/t, og sjåføren fikk førerkortet beslaglagt og blir anmeldt. Dette forteller politiet på Twitter klokka 17.13.

Det var Utrykningspolitiet som gjennomførte fartskontrollen ved Gullvåg Camping, ifølge en epost til Trønderbladet fra Lars Martin Hafstad i UP.

Fem fikk bruksforbud under kontroll

Statens vegvesen har hatt kontroll på Sandmoen og Sluppen, og det resulterte i at fem bruksforbud ble ilagt ifølge ei melding fra vegvesenet.

De fem bruksforbudene gjaldt sikthindrende hylle på dashbord, manglende lastsikring og manglende brannslukker. Én fører ble anmeldt for manglende førerrett klasse BE og manglende lys på tilhenger. Ifølge vegvesenet hadde tilhengeren også mangelfull lastsikring,manglende merking av utstikkende last og dårlig brems. Fire overlastgebyr ble skrevet ut og disse gjaldt massetransport.

22 tunge kjøretøy og 3 lette kjøretøy ble kontrollert. Totalt ble det to anmeldelser.

Uklart hvilket dyr som var påkjørt

Tirsdag i 21-tida fikk politiet tre meldinger om at det var påkjørt dyr på E6 ved Søberg som er sør for Melhus sentrum.

- Den ene meldinga gikk ut på at en grevling var påkjørt, mens ei anna melding dreide seg om at en rev var påkjørt. Siden det kom tre meldinger omtrent samtidig, tror vi at det dreier seg om ett påkjørt dyr. Men det er usikkert om dyret var en grevling eller en rev, sier stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt/stasjon sør.

Dyret var dødt, og politiet fikk melding via Vegtrafikksentralen. Eldegard Eriksen opplyser at fallviltgruppa ble varslet.

To mistet førerkortet på Rognes

En fartskontroll på fylkesveg 30 på Rognes resulterte i to førerkortbeslag på grunn av for høy hastighet i 60-sonen. Ifølge politiet holdt den ene 90 km/t og den andre 92 km/t.

- 1 anmeldelse for nektet å ha foreta forelegg, samt 2 forenklede forelegg, melder politiet.

Stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen forteller at det var patrulje fra Midtre Gauldal og Melhus som hadde laserkontrollen, og at den ble holdt ved gamle Rognes skole natt til onsdag.

Godtar nettsalg av lokale alkoholprodukter

Melhus kommunestyre har godkjent søknaden fra Lokalbrygg AS som ønsker å drive nettsalg av lokale ølsorter. Salgsbevillinga gjelder fram til 30. september 2024. Bedrifter som ønsker å drive denne typen nettsalg, må ha tillatelse fra hver enkelt kommune der det skal utleveres alkohol fra dem som har kjøpt produktet.

Eirik Tomter (22) er godkjent som styrer, mens Pia Rødsten Dahlstrøm ( 34) er godkjent som stedfortredende styrer.

Da saken var oppe i kommunestyremøtet, stemte 34 for og 2 imot. Kristelig Folkeparti stemte imot. Kommunestyret har 37 representanter, og var ikke fulltallig fordi Rødt ikke stilte med vararepresentant i Tina Knarbakks fravær.

Vogntog holdt ikke nok avstand

Heller ikke vogntog holder nok avstand i disse koronatider. Mandag i 23-tida fikk politiet melding om at et utenlandsk-registrert vogntog holdt for kort avstand til forankjørende.

- Patruljen på Støren stoppet vogntoget, og opplyste sjåføren om at det var kommet klager på dårlig avstand til forankjørende. Sjåføren fikk muntlig beskjed om å holde nok avstand. Det ble ikke påvist promille hos sjåføren, sier stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt.

Rådyr ble påkjørt ved Målsjøen

Et rådyr ble mandag påkjørt på fylkesveien like ved Målsjøen i Melhus. Stasjonssjef Elisabeth Eldegard Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt forteller at det gikk bra med sjåføren, men at det ble noen skader på bilen.

- Teknisk vakt i Melhus kommune ble varslet. Rådyret er dødt, sier Eldegard Eriksen.

Røykutvikling fra bolig på Korsvegen

Nødetatene rykker ut etter at det kom melding om røykutvikling fra en bolig på Korsvegen. Dette opplyser Politiet i Trøndelag på Twitter klokka 16.26 mandag.

I 17-tida opplyser politiet at de har fått tilbakemeldinger fra brannvesenet om at det ikke er noe som tyder på brann.

Det har vært varme i forbindelse med en varmtvannsbereder, men ikke så mye at det hadde blitt brann, forteller operasjonsleder Ebbe Kimo hos Politiet i Trøndelag. Det var huseieren som oppdaget varmeutviklingen i tide og varslet.

- Heldigvis, ellers kunne det ha blitt til en brann, sier Kimo.

Ødela flytebrygge på Langvatnet

En leser har tatt kontakt med Trønderbladet, og forteller at guttelek har ført til at flytebrygga på Langvatnet er blitt ødelagt.

-Det var litt for hard leking av guttene på flåten som da gjorde at tønnene datt av. Jeg tror nok ikke de mente at den skulle bli ødelagt, men de stoppet ikke leken med det samme den første tønna løsnet, forteller leseren.

Leseren synes det er sørgelig at guttene ikke tok hensyn til noe andre har laget, og at de ikke ryddet opp heller. Nå håper mannen at guttene tenker over hva de har gjort.

Bedrift er frastjålet aggregat

I løpet av helga har noen brutt seg inn hos bedriften Børset & Bjerkset ifølge meldinga politiet fikk mandag morgen. Stasjonssjef Elisabeth E. Eriksen i Gauldal politistasjonsdistrikt forteller at innbruddet skjedde på aleggsområdet på Ler, og at det er meldt om at et aggregat er blitt stjålet.

Hovin skole får 15.000 kroner til kampanje

FAU Hovin skole får 15.000 kroner til kampanjen «Bruk sykkelhjelm». Totalt fire millioner kroner deles nå ut til lokale trafikksikkerhetstiltak rundt om i landet.

 Samferdselsdepartementets tilskuddsordning er en del av regjeringens satsing på trafikksikkerhet, melder departementet.

 Blant mottakerne av trafikksikkerhetsmidler er også Miljøagentene somfår 250.000 til konkurransekampanjen «Beintøft», for å engasjere elever til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen.

Rømt laks bort fra 49 elver

- Det nytter å overvåke og ta bort. Statistikken viser en nedgang av innslag av rømt laks i norske elver, sier Roar Paulsen i OURO (Oppdrettsnæringens sammenslutning for utfisking av rømt oppdrettsfisk). Nå skal 49 elver overvåkes i 2020, opplyser OURO i en pressemelding.

OURO har i oppgave å overvåke norske elver og ta ut rømt oppdrettslaks. Siden 2015 er havbruksnæringen, gjennom egen forskrift, pålagt å overvåke og vurdere tiltak i elver med for høyt innslag. OURO hadde første år med tiltak i 2016.

- Vi ser på statistikken at innslaget viser en nedadgående trend i mange elver, men noen har fortsatt for høye innslag av rømt fisk. Vi fortsetter derfor den gode innsatsen i flere av de samme elvene som i fjor, sier styreleder Roar Paulsen.

Ifølge forskriften skal en vurdere planlegging av tiltak for å redusere forekomst, dersom innslaget av rømt oppdrettsfisk er lik eller større en 4 prosent i en elv. I elver der innslaget er større en 10 prosent skal tiltak gjennomføres.

I Trøndelag er det tre elver som som blir overvåket og tatt ut fisk fra i 2020. Dette er Teksdalselva, Steindalselva og Salvassdraget (inkl. Moelva), går det fram av pressemeldingen.

Mindre enn fire søkte om dagpenger

Nav melder at de mottok fra mandag til søndag forrige uke mindre enn fire søknader om dagpenger fra arbeidstakere som er permittert i Melhus, Midtre Gauldal og Skaun.

På landsbasis mottok de 1.814 søknader i samme periode.

Over hele landet er det kommet totalt 401.918 søknader siden 9. mars, som tilsvarer 14,2 prosent av den samlede arbeidsstyrken i Norge, ifølge Nav.

I kiosken mens lokale helter trakterte asfalten

Lagtemporittet hadde start og mål på Korsvegen. NM-øvelse, lagtempo 

Gauldal SK arrangerte NM i sykkel, og landslagsløpere, presidenter og lokale helter trakterte asfalten både på bil og til sykkel.

Ida Langørgen, Eirin Wold Johansen og Anne Dorthe Ysland testet seierspallen før de skulle dele ut blomster under medaljeseremonien.

- Det kjentes bra ut å stå på toppen. Om noen år skal vi være der, sa Ida.

- Vi så hvor fort de kjørte når vi stod ved siden av vakta, sa Eirin.

De tre var enige om at det var stas å være blomsterpiker, spesielt siden det betydde at de fikk hilse på alle nor-gesmesterne. Håpet var at det skulle komme noen fra Melhus på pallen, men det måtte de vente på, skrev Trønderbladet 26. juni 2010.

Sonia (31) er Europas beste taler

Sonia Ahmadi. 

Sonia Ahmadi (31) har vunnet den første talekonkurransen i JCI over nett (europeisk mesterskap), med talen «If I ruled the World for one day».

Talekonkurransen var i regi av Junior Chamber International (JCI), en non-profit organisasjon som har fokusert på å utvikle morgendagens ledere siden 1915, ifølge en pressemelding fra JCI.

Sonia bor i Trondheim, men er godt kjent med folk i Melhus hvor hun har kontakt med både afghanere og kurdere. Sonia har en bachelor i statsvitenskap og en master i entreprenørskap, og er ansatt som forskningsrådgiver ved NTNU.

Med en bakgrunn som flyktning fra Afghanistan, har hun en sterk interesse i flyktningers inkludering og integrering i det norske samfunnet. Hun har etablert seg som en entreprenør, foredragsholder og samfunnsdebattant, med flere kronikker i Aftenposten, Dagbladet, Nettavisen og VG.

Gjennom sin egen YouTube-kanal forsøker hun å belyse hvordan entreprenørskap kan bidra på å minske avstanden mellom fattig og rik, og hvordan det kan være en del av løsningen på utfordringer i utviklingsland.

- Jeg har en sterk tro på at hvert enkelt individ kan gjøre en positiv forskjell uavhengig av hvem man er, hva man gjør og hvor man kommer fra, sier Sonia.


Ny benk er på plass høyt over Lundamo

Brage Melby prøvesitter den nye benken. 

Nå kan du også nyte utsikten og turmaten din på Høgsten, på en ny benk.

- Du kan starte turen fra Leirtaket opp Kvernhusdalen og opp flushberget, eller du kan kjøre opp til Storvatnet, gå derfra etter merket tursti til Høgsten, her kan du se nedover/oppover hele Gauldalen. Storvatnet Vel har også laget fin badeplass ved Storvatnet, forteller
Brage Melbye i en epost med bilder til Trønderbladet. Det er Brage Melby og Helge Hatlen som har laget benken.

Nå kan du også nyte utsikten og turmaten din på Høgsten, på en ny benk.  Foto: privat

 

Fikk ikke en hengekøye hver i avskjedsgave fra skolen

Den største overraskelsen var at hver elev fikk en hengekøye med sitt navn trykket på. Slik forsto de at turen skulle vare lenger og at natten skulle tilbringes hengende i trærne ved vannet.  Foto: Bente E. Ryen

Det var foreldrene som spanderte.

Årets avslutning på Rosmælen barneskole på Kvål ble en stor overraskelse for avgangseelevene. I stedet for det vanlige arrangementet i gymsalen hadde foreldre og lærere i all hemmelighet forberedt en blåtur. Elevene ble tatt med til Storvatnet på Lundamo, og der fikk elevene en ny overraskelse. De fikk en hengekøye hver i avskjedspresang, av foreldrene.

Strålende solskinn, varmt vær og varmt vann var med på å gjøre det hele til en minnerik opplevelse for klassen før de skal ta steget videre til ungdomsskolen.  Foto: Bente E. Ryen

 

- Det var ikke en gave fra skolen, presiserer rektor Aud Jorun Underdal. Hun håper nå at en stor misforståelse er oppklart.

For i Trønderbladet tirsdag kunne en nemlig lese om turen og gaven, men der stod det ved en feil at hengekøyene var en avskjedsgave fra skolen.

Rektor synes det var litt dumt at det ikke kom på trykk at den flotte gaven faktisk var fra foreldrene. Dessuten er det jo slett ikke slik at skolen har så romslig budsjett at elevene kan få en hengekøye hver når de slutter, understreker hun. - Av meg fikk de en pose smågodt som de kunne kose seg med i hengekøya, forteller rektoren. Hun tror forøvrig at årets avslutning ute i det fri var så vellykket at det kan åpne for en ny tradisjon for siste skoledag på Rosmælen.

Stenger luftveisklinikken

Smittetallene for koronaviruset covid-19 er nå så lave i Melhus at Melhus kommune legger ned luftveisklinikken. Det melder Melhus kommune på sin nettside. Kommunen legger også ned koronateamet.

Pr. 24. juni er 438 testet i Melhus, og antall covid-19-smittede er fortsatt 3. Prøvetaking skal ifølge kommunen i hovedsak foretas hos fastlegen. Kommunen opplyser på nettsida at Melhus kommune innleder samarbeid med Trondheim kommune om prøvetaking der. For tida er det altså lav pågang med 1-2 pr. dag, og kommunen mener dermed at det ikke er behov for luftveisklinikk lenger. Luftveisklinikken ble opprettet i Lenavegen 3 i Melhus sentrum, og skulle tas seg av folk som opplevde luftveissymptomer.

Kommunen opplyser også på nettsida at Melhus er på grønt nivå når det gjelder smittesituasjonen, og at det er mulig å sette inn tiltak lokalt om smittesituasjonen endrer seg.

Nå kan du oppleve gammeldags slåttonn, med noggo attåt

Slåttonna i år ledes av Oddbjørn Syrstad, her i sving med høygaffelen.  

Har du vært med på slåttonn? Husker du slikt fra tidligere tider, eller har du lyst til å oppleve det? Nå er mulig, forteller Kristine Kaasa Moe, daglig leder i Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus.

Også denne sommeren blir det slåttonn ved Prestegårdslåna. Et åpent arrangement der alle som ønsker det – og som er friske – kan være med, unge og gamle. 

Noen har kanskje minner fra regnfulle somrer og utmattende dager da blytungt gras skulle løftes opp på de grå strengene, enten med bare hender eller med høygaffel, og når ei hesje var full, var det å ta fatt på den neste.  Slik blir det ikke, skal en tro pressemeldingen fra Prestegårdslåna.

Det er for det første snakk om bare en dag, nærmere bestemt onsdag formiddag den 1. juli, og det skal  settes opp i ei hesje, mellom låven og lysthuset.

For sjette året skal det hesjes ved Prestegårdslåna, forteller Kristine Kaasa Moe. Her er hun i sving i et tildigere år.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

Slåttonna som foregår for sjette år på rad, ledes av Oddbjørn Syrstad som har vært med mange ganger. Man kan komme uten noe utstyr, eller man kan ha med ljå, rive, høygaffel.

Det skal både slås, rakes og legges i hesje. Oddbjørn Syrstad vil fortelle om ljåslått, om bruk av redskap, teknikker, raking og tørking.

Så her blir det ikke bare arbeid, med samtale, lærdom og sikkert mye hygge, tror Kristine Kaasa Moe.

- Og kanskje det beste av alt - under arbeidet blir det servert forfriskninger, og når arbeidet er gjort, blir det varm mat, kaffe, te og is – ute og inne.

 Alt er gratis og alle interesserte er velkommen, uansett alder. 

Selv om man ikke kan være med i arbeidet, kan man være med. Det går an å sitte i hagen og slå av en hyggelig prat, sier Kaasa Moe.

Høyet brukes selvsagt til dyrefôr når vinteren kommer, presiserer Kristine Kaasa Moe. Og legger til: - Selvfølgelig må vi følge koronareglene, med blant annet minst en meter avstand og god håndvask.


13 km over fartsgrensa førte til bot

Høyeste hastighet under laserkontrollen i Spongdalsvegen var 73 km/t, i 60-sonen. Dermed ble det forelegg, ifølge en twittermelding fra politiet onsdag klokka 14.07.

To andre sjåfører fikk også forelegg under kontrollen.

Koronaledigheten mer enn halvert i Trøndelag

58 prosent færre er nå helt arbeidsledig i Trøndelag siden den historisk høye ledigheten i mars. I månedsskiftet mars/april var arbeidsledigheten på et historisk toppunkt i Norge. 24. mars var 23.741 personer registrert som helt arbeidsledig i Trøndelag. Dette som en direkte årsak av koronapandemien og nedstengingen av landet for å begrense smitteutbruddet. Nå er andelen helt ledige redusert med 58 prosent, ned til 9.922 personer. 

-Situasjonen i arbeidsmarkedet for siste del av mars og starten på april var svært dramatisk. De siste ukene har vi sett en positiv utvikling. Vi har 13.000 færre arbeidssøkere nå enn for drøye to måneder siden. Og andelen helt ledige er mer enn halvert. Det betyr at mange er tilbake i jobb før sommeren, helt eller delvis, noe som er svært positivt, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum. 

I uke 26 er det registrert 9.922 helt ledige i Trøndelag. Dette er en nedgang på 604 personer sammenlignet med forrige uke. Antallet delvis ledige er 10.709. Dette er 545 færre enn forrige uke. I tillegg er det registrert 739 arbeidssøkere på tiltak (ned med 140). Andel helt ledige av arbeidsstyrken er på 4,0 prosent, mens andelen delvis ledige er 4,3 prosent. 

Kommuneoversikt: 

  • Oppdal 3,7 prosent
  • Rennebu 2,5 prosent
  • Midtre Gauldal 2,1 prosent
  • Melhus 4,1 prosent
  • Orkland 3,3 prosent
  • Trondheim 4,4 prosent