Anmeldt og fratatt førerkortet

Politiet har hatt laserkontroll på E39 ved Øysand torsdag, og en fører i 30-åra er anmeldt og fratatt førerkortet, for 117 km/t i 80-sonen.

Tre andre førere ble belønnet med hvert sitt forenklede forelegg, melder Politiet i Trøndelag på Twitter klokka 14.23 Kristi himmelfartsdag.

Nær 20 000 løp årets Tinestafett, hver for seg

Forrige uke gikk den tradisjonsrike TINEstafetten av stabelen for 27. år på rad. Som følge av Korona-situasjonen var gjennomføringen langt fra tradisjonell i år, men det stoppet ikke nær 20 000 barn og voksne som løp distansen hver for seg.


For Friidrettsforbundet og Tine, som har arrangert stafetten sammen siden 1993, var deltakelsen over all forventning, skriver de i en pressemelding.
 
– Det har virkelig vært utrolig fint å se hvor mange som har engasjert seg og deltatt, tross åpenbare begrensninger. Spesielt at så stor andel familier og foresatte har vært med er gledelig. Dette er jo første gang vi har arrangert på denne måten, og at så mange har vært med er rett og slett fantastisk. Det var faktisk flere som deltok i år, enn det første året vi arrangerte stafetten på tradisjonelt vis, sier Linn Baarlid, prosjektleder i Friidrettsforbundet.
 

Truls Lereggen

Refunderer påmeldingsavgiften til Birken

Birken Sykkelfestival gir de som har betalt startkontigenten for 2020 to valg. De kan enten flytte påmeldingen til 2021 gebyrfritt, og i tillegg få et eksklusivt tilbud på neste års trippel, eller få refundert startkontigenten. Det vil da komme et administrasjonsgebyr på 50 kroner.

Hvis du ikke foretar deg noe innen fredag 5. juni 2020, flyttes påmeldinge automatisk til tilsvarende arrangement i 2021, skriver Birken på sin nettside.

Truls Lereggen

Nye personer er blitt koronatestet

I Melhus er enda flere blitt testet for koronaviruset covid-19. Pr. 25. mai er 322 personer i Melhus blitt testet ifølge Melhus kommune.

Heller ikke nå er det endring i antall smittede, og antallet er fortsatt tre. Melhus har en svært lav andel virussmittede sett ut fra innbyggertallet.

Folkehelseinstituttet presiserer at bare personer med symptomer skal testes, og at selv helsepersonell med milde symptomer kan se an symptomene et par dager før de testes. Anbefalinga fra Folkehelseinstituttet for testing er at bare sårbare grupper som samtidig har symptomer på akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste og kortpusthet skal få testing.

Jørgen Graabak satser mot VM

Onsdag offentliggjorde Norges Skiforbund kombinertlandslagene foran den kommende sesongen.

På herresiden får hele forrige sesongs landslag fornyet tillit inn i VM-sesongen. Dermed består laget av Jørgen Graabak, Jarl Magnus Riiber, Espen Bjørnstad, Einar Lurås Oftebro, Jens Lurås Oftebro og Espen Andersen og Magnus Krog.

Sportssjef Stuan opplyser at første offisielle samling planlegges i august for kombinertlandslagene.

– Det viktigste nå i oppstarten er at den daglige treningen kommer i gang, og at jobben gjøres på hjemmebane. All erfaringen de siste sesongene viser at de tre kraftsentrene vi har, er gode arenaer for at vi skal ta nye steg, sier han.

For første gang er det også etablert et elitelandslag på kvinnesiden i Norge. Det består av søstrene Mari og Marte Leinan Lund og Gyda Westvold Hansen.

NTB

Anne Kjersti Kalvå fortsetter på regionlaget

Her er Anne Kjersti Kalvå under sprintfinalene under ski-NM på Konnerud.  Foto: NTB scanpix/Terje Pedersen

Denne uken ble uttaket til Midt-Norges regionlag i langrenn klart.

Anne Kjersti Kalvå skal gå for regionlaget også kommende sesong.

Lundamojenta skal trenes av Kristian Skrødal. Laget består av totalt ti løpere.

Kvinner: 
Anne Kjersti Kalvå (Lundsmo IL), Marte Skaanes (Strindheim IL), Martine Lorgen Øvrebust (Stordal IL), Kathrine Harsem (IL Varden Meråker), Hanne Wilberg Rofstad (Byåsen IL).

Menn: 
Pål Trøan Aune (Steinkjer Skiklubb), Ole Jørgen Bruvoll (Lierne IL), Jørgen Sæternes Ulvang (IL Varden Meråker), Sindre Grønflaten (Fjellørnen IL), Håkon Skaanes (Strindheim IL).

Postkasser revet ned og brev strødd utover

I firetida natt til torsdag ble politiet varslet om at to postkasser ved trygdeboligene på Nypan lå på bakken.

Posten lå strødd utover, og lokket på postkassene var revet av.

Det var en forbipasserende som meldte fra om hærverket, og vedkommende samlet sammen posten og meldte fra til politiet, forteller operasjonsleder Ebbe Kimo hos Politiet i Trøndelag.

Over 300 er nå blitt testet

Det testes fortsatt nye personer i Melhus for koronaviruset covid-19. Melhus kommune melder at 311 nå er blitt testet. At stadig flere blir testet, har ikke gitt flere virussmittede. Antall smittede med covid-19 er fortsatt 3.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det nå testet 223.045 personer i Norge, og det er meldt inn 8268 tilfeller. 234 er døde av covid-19. 867 er innlagt på sykehus og av disse er 218 innlagt på intensivavdeling.

Regjeringen tillater barneidrett med kontakt fra 15. juni

Fra 15. juni myker regjeringen opp smittevernreglene for fotball og andre idretter for barn og unge.

– I likhet med Norges idrettsforbund har jeg vært opptatt av å åpne breddeidretten så raskt som mulig. Derfor er det veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier kulturminister Abid Raja (V) til VG.

Fra 15. juni kan dermed alle under 20 år drive idrett med såkalt «begrenset fysisk kontakt» på vanlig vis utendørs.

Raja sier at de vil komme tilbake til om de også skal myke opp reglene for kamper.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet om å revidere smittevernveilederen for barne- og ungdomsidrett som skal gi mulighet for å utøve begrenset fysisk kontakt i løpet av juni måned.

Målet er at de nye retningslinjene skal være klare innen 1. juni. Det kan bli snakk om differensiering mellom idrettene.

NTB

14 ledige vald i Gaula

Koronasituasjonen og smitteverntiltak fører til at utenlandske fiskere ikke kommer til Gaula. Dermed sitter valdeiere med ledige fiskeperioder. Noen av valdeierne har ledig periode fra laksesesongens start til 31. august, mens andre har i en måned.

Ifølge Norske lakseelvers innrapportering fra valdeiere, er det 14 vald i Gaula som har ledig for fiskere. Valdene er i både Melhus og Midtre Gauldal.

Nesten 300 er testet i Melhus

I Melhus blir stadig flere testet for koronaviruset covid-19. Pr. mandag var 297 testet i Mellhus. Det er fortsatt bare tre tilfeller av bekreftet virussmitte,og i det første tilfellet var vedkommende frisk og symptomfri ved tilbakekomst til Norge ifølge Melhus kommune.

Andelen smittede er dermed rundt 1 prosent av dem som er testet. Melhus har nesten 17.000 innbyggere. Folkehelseinstituttet anbefaler kommunene om ikke å prioritere testing av personer som ikke har symptomer eller som bare har lettere luftveisinfeksjon som forkjølelse eller vondt i halsen.

Slik går det med ledigheten i Gauldalen

I Midtre Gauldal er abeidsledigheten nå nede på tre prosent, og det er i det nedre sjiktet i Trøndelag. Tydal og Lierne (1,8), og Høylandet (1,9) og noen kommuner til har enda bedre tall.

I løpet av mai måned har ledigheten i Midtre Gauldal  gått ned fra 4,6 prosent til 3,0, viser en ny oversikt fra NAV Trøndelag.

Melhus har bedret seg også, ledigheten har sunket ned fra 7,7 prosent og ligger nå på 5,7 prosent. Tallene er fra samme periode, det vil si fra 5. mai til 19. mai.

Skaun har hatt samme fine utvikling, der har arbeidsledigheten sunket fra 6,4 prosent til 4,5 prosent.

Kommuner med høyere ledighetstall er Meråker (8,7), Verdal (7,9), og Stjørdal (7,5), men også der har ledigheten gått ned i mai måned.

Vingelen-Digre og Garli live fra kulturhuset

Onsdag kveld spiller DigGar, med Ingrid Vingelen-Digre og Sivert Garli, konsert live fra Støren kulturhus. Konserten streames live på Facebook, og er gratis for alle.

Nytt for dette arrangementet, er at det er første gang Støren kulturhus tester ut det nye betalingssystemet for konserter på nett.

Truls Lereggen

Kastrert Hannkatt gir ut ny låt

Fredag 22. mai slippes bandets tredje låt; «Riksvei 3».

Låten kan høres på bandets direktesendte konsert på fredag, via Facebook-sidene til Støren kulturhus.

Kastrert Hannkatt består av Jøran Fossum på vokal og gitar, Per Kristian Rognes på gitar og mandolin, samt Sivert Garli på gitar og trekkspill. Med i bandet er også bassist Odin Garli og trommis Torgeir Rognes. De spiller country og countryrock.

Vil ha gang- og sykkelvei på Hovin

Dagens kommunestyremøte er på Teams igjen slik at representantene ikke sitter i kommunetyresalen, men hjemme. 

Geir Tore Midttømme (Ap) tar i tirsdagens kommunestyremøte i Melhus opp ønsket om å få til ei løsning for myke trafikanter langs fylkesveg 6492 på strekninga Gilmyra-kryss 6578 på Hovin.

I interpellasjonen viser Midttømme til et møte i fjor for alle foresatte ved Hovin skole, der det blant annet ble spurt om hvordan E6-utbygginga vil påvirke Tømmesdalsvegen og Grinnisvegen når dette er eneste storbilatkomst i byggefasen på vestsida sør for Kvål. Nye Veier har bebudet at E6-strekninga Kvål-Hovin kan bli framskyndet, og at det er aktuelt å se på den smale og grusete fylkesveien på veststida samtidig. Midttømme mener det er bedre å få til ei varig løsning for myke trafikanter framfor at det lages midlertidige løsninger.


Etterlyser leiligheter slik at folk kan bo 100 år i egen bygd

Hovin arbeiderlag mener boligplaner kan innfri to ønsker på en gang.

 

Kirsti Huke slipper nytt album

Den 22. mai slipper melhusbyggen Kirsti Huke albumet Weaving. Weaving er et konseptalbum med en utradisjonell musikalsk besetning.


Tekstene i Weaving handler om ensomhet, vennskap og søsterskap. Om å være på reise, og å møte en uvant og brutal virkelighet under ei stadig varmere sol. Det er verk som både tekstlig og musikalsk omfavner forandringer, står det i en pressemelding.

Truls Lereggen

Søker om sommerskjenking

Wenche Gran har søkt om fast skjenkebevilling for Strandheimen Gjestehus i sommer. Perioden hun ønsker fast skjenkeløyve er er fra 1. juni til 30. september. Saken kommer opp i kommunestyret på tirsdag.

Ifølge søknaden har Strandheimen Gjestehus overnattingsgjester, og servering av middag. Av og til er det trubadurkvelder. Stedet har ifølge søknaden, plass til 40 gjester innendørs i husets stue og 30 gjester utendørs på veranda. Åpningstid er satt til 12-23 på alle dager.

Flere er blitt testet i Melhus

Testteamet i Melhus har hatt besøk av folk som skal testes for koronaviruset covid-19, og Melhus kommune melder at 286 er blitt testet i Melhus pr. 15. mai.

Det er fortsatt bare tre som har fått påvist smitte av covid-19. Antallet er lavere enn i nabokommunene, og det er lenge siden noen fikk påvist smitte. Personer som ønsker å bli testet, må først ta kontakt med fastlegen for å få henvisning.

Ny ulvestrid på Stortinget – Frp går til Sp og Ap

Regjeringen klarer ikke å bli enig med Frp om en uavhengig rovdyrklagenemnd og andre endringer i naturmangfoldloven.

– Regjeringspartiene har sagt det ikke er grunnlag for å finne en helhetlig løsning med oss. Derfor tar jeg kontakt med både Sp og Ap for å prøve å finne flertall for en tydelig retning for ulvepolitikken, sier Frps miljøpolitiske talsperson Jon Georg Dale til NTB.

Han sier både forslaget om uavhengig rovviltklagenemnd og færre rovdyrregioner ble vanskelige. Frp ønsket også å fastsette bestandsmålet som et tak.

Ap har fremmet et lignende forslag, Sp støtter dette. Senterpartiet er klar for å danne flertall sammen med Frp og Ap.

Både forslaget om uavhengig klagenemnd og færre og større rovviltregioner har møtt motbør fra bondeorganisasjonene og mange kommuner. Kritikerne mener at det blir mindre lokal innflytelse over forvaltningen, dersom rovviltregionene blir større. Ulveforkjempere er imidlertid positive til forslagene om en uavhengig klagenemnd og større rovviltregioner.

NTB

Halve Norge blir hjemme på 17. mai

Annenhver nordmann sier de skal holde seg hjemme i egen bolig på 17. mai, ifølge en undersøkelse.

Ifølge Norsk Koronamonitor fra Opinion svarer 51 prosent at de tror at de i all hovedsak kommer til å bli i sin egen bolig på nasjonaldagen.


– Men langt flere legger opp til å være utendørs eller besøke andre etter at myndighetene begynte å gjenåpne samfunnet og lettet på begrensninger på hvor mange vi kan være sammen med, seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.


7. mai endret myndighetene retningslinjene og tillater nå forsamlinger på inntil 20 personer privat. På offentlige arrangementer er det tillatt med 50 personer. Etter endringene har andelen som skal feire dagen utendørs nesten tredoblet seg.

I april svarte 11 prosent at de ikke skulle være hjemme 17. mai. Nå er tallet 30 prosent. Andelen usikre har steget fra 19 til 24 prosent i samme periode.

NVE: 90 prosent sannsynlig med stor flom i Trøndelag

Gaula kan bli flomstor, her fra 2011.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Det er fortsatt svært sannsynlig at det blir stor vårflom i Nord-Norge og deler av Sør-Norge, ifølge varslingstjenesten varsom.no. Snøværet og lave temperaturer har økt sannsynligheten, og snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperaturer, heter det i Varsoms analyse.


Sannsynligheten for stor vårflom er på 95 prosent i Nord-Norge. Stor vårflom er på oransje nivå som betyr en flom som kan medføre alvorlige skader.

I Trøndelag er det flere vassdrag som har opp mot 90 prosent sannsynlighet for stor flom, mens i Sør-Norge er sannsynligheten for stor flom i Gudbrandsdalslågen omkring 75 prosent. Det samme gjelder i øvre deler av Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget – i tillegg til i høyereliggende deler på Vestlandet og i Agder.


– Det ventes stigende temperatur fra midten av kommende uke, først i sør, men også i nord mot slutten av uka. Hvis dette slår til, vil snøsmeltingen kunne komme godt i gang, og det vil føre til en merkbar vannføringsøkning i alle elver som kommer fra snødekte områder, sier Inger Karin Engen ved flomvarslingstjenesten i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Først én til to uker senere er det ventet å komme en flomtopp. Tidspunkt og hvor stor den blir, er helt avhengig av hvordan været utvikler seg videre, står det i varselet. Varslingstjenesten Varsom er levert av NVE i samarbeid med Vegvesenet og Meteorologisk institutt.

NTB

Stabilt antall koronasmittede innlagt på norske sykehus

61 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus, det er samme antallet som onsdag. 13 pasienter får behandling i respirator, som er to færre enn dagen før.

40 personer er innlagt i Helse sør-øst, åtte i Helse vest, ni i Helse Midt-Norge og fire i Helse nord, ifølge tall fra Helsedirektoratet torsdag.

Blant helseforetakene er flest pasienter innlagt på Oslo universitetssykehus, som har 14 innlagte. Ved Helse Bergen er det fem innlagte koronapasienter, mens Akershus universitetssykehus har sju innlagte. St. Olavs hospital har fem, mens Universitetssykehuset Nord-Norge har fire innlagte.

232 koronasmittede personer i Norge er meldt døde per torsdag, tre flere enn dagen før.

8.175 personer var smittet av viruset per midnatt onsdag, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det er en økning på 17 tilfeller siste døgn.

NTB

- Viktig at pelsdyrbøndene får kompensasjon utbetalt raskt

Mikal Kvaal (H) og Guro Angell Gimse (H)  

Opplysninger fra Norges Pelsdyralslag indikerer at en større andel av pelsdyroppdretterne vil avvikle produksjon i løpet av 2020 enn det som ble lagt til grunn i statsbudsjettet for i år.  Derfor foreslår regjeringen nå i revidert nasjonalbudsjett å øke avsetning til kompensasjon til disse med 60 millioner kroner, fra 160 mill til 220 mill. I tillegg foreslås at avsetningen til omstillingsmidler øker fra 20 til 50 millioner allerede nå i 2020, opplyser høyrepolitikerne Mikal Kvaal og Guro Angell Gimse i en pressemelding.


Vil at Nye Veier skal bygge bruer først for å spare Kvålsbrua

Omfattende massetransport på dårlige veier bekymrer utvalgslederen som vil at Nye Veier bygger bruer først.

 

- Det er viktig at pelsdyrbøndene får kompensasjon utbetalt raskt ved avvikling. Dette vil bidra til rask omstilling for de som allerede har avviklet, eller planlegger å avvikle i nær fremtid, forteller Mikal Kvaal fra Melhus Høyre.

Budsjettforslaget er basert på den kompensasjonsordningen som gjelder pr. i dag. Stortinget har bedt regjeringen om å endre kompensasjonsordningen. Landbruks- og matdepartementet arbeider med et slikt endringsforslag og tar sikte på å sende det på høring før sommerferien.

De som søker og får utbetalt kompensasjon etter gjeldende ordning, vil også få mulighet til å søke etter den nye ordningen, men da få fradrag for allerede utbetalt kompensasjon.


Guro Angell Gimse tar gjenvalg til Stortinget

Etter å ha hatt hjemmekontor i Melhus på grunn av koronaviruskrisen, er melhusbyggen nå på Stortinget i fysisk forstand.

 

- Det er ikke krav om å ha avviklet for å kunne søke omstillingsmidler. Bevilgningen på posten er overførbar, sier landbrukspolitisk talsperson for Høyres stortingsgruppe Guro Angell Gimse.

- Når vi først kom i den situasjonen at pelsdyroppdrettere måtte avvikle, har det vært veldig viktig for oss at ordningene med kompensasjon skal fungere best mulig for bøndene. Vi vet at pelsdyroppdrettere også har hatt utfordringer med salg på grunn av korona og håper dette bidrar til at situasjonen blir mer forutsigbar, avslutter Mikal Kvål som har jobbet opp mot regjering og storting for å få en best mulig ordning for pelsyrbøndene.

Selger mye frukt og grønt på Kvål

- Jeg tror mange har blitt enda mer bevisst på å ha et sunt kosthold, sier butikksjef Torunn Moen hos Coop Prix Kvål.  Foto: Coop

På Kvål merkes det at hjemmekontor, hjemmeskole og hjemmebarnehage har ført til endringer i kostholdet til kundene. Ferske tall fra Prix Kvål viser at butikken har hatt hele 26 prosent vekst i salget av frukt og grønnsaker siden 12. mars.

- Man kan kanskje tro at mer tid hjemme kan utfordre ellers gode matvaner. Her ser vi tvert imot det helt motsatte. Vi har aldri solgt mer frukt og grønt, og jeg tror mange har blitt enda mer bevisst på å ha et sunt kosthold, sier butikksjef Torunn Moen i en pressemeldng.

Da  tiltakene for å hindre koronasmitte ble innført i Norge, økte salget av frukt og grønt allerede første uka. Størst er veksten i salget av grønnsaker, og tallene viser at salget har holdt seg høyt siden. Spesielt har Coop-butikken hatt en økning i salget av rotgrønnsaker.