17. juli i fjor skulle Stein Olav Ekren som bor på et småbruk i Soplimbygda på grensa mot Buvika, brenne rask. Han helte på bensin som han har gjort de siste 29 år. Men siden det var så varmt i lufta, gikk det fryktelig galt.

Brant på huden

- Det dannet seg bensindamp i lufta, og den eksploderte. Kjerringa så at jeg sto i full fyr, forteller Ekren som sier at han selv så det brant på huden.

Han sto bare i en shorts i syntetiske materialer, og fikk andregrads forbrenning på overkroppen.

- Ekren gjorde det eneste riktige, og avkjølte med vann som hadde en temperatur lavere enn kroppstemperaturen og ikke for kaldt. Så ble det ringt etter hjelp. Vi har en del remedier i bilen, som vi kan legge på. Vi har spesialbandasje med kaktussaft og den er smertelindrende, forteller Bjørn Folstad som er daglig leder for Røde Kors Ambulanse Midt-Norge, avdeling Melhus.

Bare minutter etter at det ble ringt om hjelp, kom ambulansen. Ekren er svært takknemlig for at det straks ble oppfattet på AMK-sentralen hvor han bodde, og at ambulansen i Melhus var i basen akkurat da. Det viste seg at operatøren på AMK-sentralen selv hadde kjørt ambulanse i Melhus.

En årsak til rask utrykning var at helsepersonell fryktet at Ekren kunne ha pustet inn varme damper. De kan forårsake opphovning i luftveiene, og i verste fall kvelning.

Inntullet i bandasjer

Etter at han ble fraktet til sykehus, ble han liggende 1 ½ uke der for behandling.

- Resten av sommeren så jeg ut som en mumie, og det var ikke trivelig i varmen.

I dag ser huden nesten helt fin ut, og det er så vidt en kan se merker på huden etter brannskadene. Trolig må han være forsiktig i sommervarmen i år fordi huden ikke tåler sollys så godt.

- Det er realt å ha dette folket, og de kom på få minutter. Helt siden det skjedde, har jeg lekt med en tanke. Derfor kommer jeg nå med en gavesjekk som kan brukes til utstyr og utdanning. Den er en liten begynnelse på at det er lov for flere å gi et bidrag. En ser ikke hva en har før en trenger det, sa Ekren rett før han overrakte en gavesjekk til ambulanseleder Folstad.

Gavesjekken var på hele 20.000 kroner.

- Jeg er helt overveldet og beløpet er enormt, sa en svært glad Folstad.

Han forteller at pengene vil bli brukt til kursing til høsten. Ambulansetjenesten i Melhus har lagt vekt på høy kvalitet på sine medarbeidere, og Folstad forteller at av 18 ansatte har 15 fagbrev som ambulansearbeider. Dette er langt over snittet for fylket.

Viktig med gaver

Slike gaver har stor betydning for ambulansetjenesten.

- Uten slike gaver hadde det blitt dårlig med utstyr. Hvis vi skulle ha ventet på det offentlige, ville det tatt for lang tid, sier Folstad.

Gaver har vært med på å gi ambulansetjenesten garasje der de var før, hjertestartere og øvingsdukke.

Gode råd:

Forbrenning på hud skal avkjøles med lunkent vann, og ikke iskaldt vann slik vi tidligere har fått høre. Iskaldt vann kan gi frostskader! Ved eksplosjoner kan den skadde ha pustet inn varme gasser, og det kan gi pusteproblemer. Det er viktig å ringe om hjelp og forklare tydelig hva som har skjedd.

SETTER PRIS PÅ: Stein Olav Ekren har satt utrolig stor pris på at ambulansepersonell var på pletten bare få minutter etter at han fikk brannskader på overkroppen, og tirsdag overrakte han en sjekk på 20.000 kroner til Bjørn Folstad. Folstad er daglig leder for Røde Kors Ambulanse Midt-Norge, avdeling Melhus. Til høyre andreårslærling Torill Johansen som også var med i bilen da Ekren ble brannskadd.