Fredag ettermiddag melder Midtre Gauldal kommune om åtte smittede torsdag og sju så langt på fredag.

- Summen av smitte, karantene og fravær gir en krevende kommunal tjenesteproduksjon, spesielt i noen av skolene og i en barnehage, melder kommunen på sine nettsider.

Videre kan man lese om noe økt smittetrykk denne uka, med 11 positive tirsdag, 14 positive onsdag, 8 i går og 7 positive så langt i dag.

- Dette fører også til mye trykk på PCR-tester (53 i fredag) og selvtesting. Som kommunelegen har vært tydelig på tidligere, er smitteveiene nå like viktig som antallet smitte. Fortsatt ser vi et mønster hos oss med for en stor del kjente smitteveier, melder kommunen.

Soknedal, Singsås og Støren

Videre kan man lese at hele kommunens tjenesteproduksjon er nå definert på gult risikonivå med en krevende situasjon. Per fredag ettermiddag er det skolene i Soknedal og Singsås og Støren barneskole som er mest berørte, og her er det tatt grep blant annet gjennom hjemmeskole for noen trinn. Støren barnehage er også berørt.

- Kriseledelsen har utfra smittesituasjonen og personellsituasjonen, oppjustert kommunens situasjon fra «anstrengt» til «krevende». Vurdering av risiko og tiltak gjøres løpende, melder kommunen på sin nettside.

Dette gjør kommunen

Nye karanteneregler fører til flere i karantene, noe som berører arbeidsgivere, inkludert kommunen selv, gjennom fravær.

- I tillegg til pandemi og at vi får ansatte som er smitta og i karantene, har som nevnt tidligere sykefraværet/annet fravær i kommunen vært høyt over flere uker. Noe kan løses gjennom hjemmekontor, men for tjenester der den ansatte må møte brukeren så må vi gjøre endringer i måten vi gir tjenestene på. Dette også fordi det er krevende å få tak i vikarer. Som tilbyder av lovpålagte tjenester til innbyggerne, gjør kommunen sitt ytterste for å opprettholde tjenestene til enhver tid. Det kommunen gjennom våre ledere i enhetene, kriseledelse, inkludert kommunelege, da gjør er: Konkrete risiko- og sårbarhetsanalyser for hver dag, det vil si hvilken situasjon har vi på bemanningssiden, hvilke grep kan vi ta, hva er konsekvensene av det opp mot lovverk og forventninger og hvem blir berørt. Utfra analyser tar vi konkrete grep og varsler brukerne så langt vi klarer, melder kommunen.

Man kan også lese at kommunen skal skjerme barn og unge og sårbare grupper, så langt som mulig.

- Vi driver også kontinuitetsplanlegging, det vil si legger planer for hvordan vi over tid kan opprettholde kritiske funksjoner ved stort personellfravær. Vi spør innbyggerne om de kan hjelpe oss for å avlaste kommunens ansatte. I situasjoner der vi tar ned tjenester, har vi plikt til å opprettholde tilbud (for eksempel på skole og barnehage) til samfunnskritisk personell, melder kommunen.

- Krevende situasjon

Kommunen skriver på sine nettsider at total sett er det kriseledelsens vurdering at man har en krevende situasjon.

- Tjenestene våre er påvirket og det gjøres tilpasninger, men befolkingen kan ha trygghet for at vi opprettholder det tjenestetilbudet er pålagt å ha. Kriseledelsen har også planer for å takle ytterligere forverring av situasjonen dersom det skulle skje, melder kommunen.

Vil møte næringsliv, kultur og idrett

Videre kan man blant annet lese at kommunen takker sine ansatte og ledere som gjør så godt de kan i en krevende situasjon.

- Og takk til dere innbyggerne som følger råd/veiledninger/regler og for at dere har et ekstra blikk til hverandre og «naboen» som trenger hjelp og støtte, melder kommunen.

På nettsidene kan man også lese at sammen med Næringsforeningen planlegger kommunen et møte med næringslivet mandag 20. desember for å høre hvordan de opplever situasjonen og hvordan de ser på nasjonale støtteordninger som er innført/er på vei.

- Videre ønsker kommunen å møte kulturlivet/idretten for å høre på deres situasjon. Et møte her planlegges etter formannskapsmøtet 6. januar, melder kommunen.