Laksefiskere i Gaula og Sokna har i alle år vært vant til å rapportere antall laks, størrelse og kjønn. Dette har vært gjort ved e-post eller telefon til Gaula natursenter. Systemet har vært ressurskrevende, og det innføres nå et enklere system.

Sekretær i Gaula fiskeforvaltning, Torstein Rognes, forteller at det nye systemet baserer seg på en web-portal eller en app på mobiltelefonen.

Raskt ut på nettet

– Alle fiskere som kommer til elva må registrere seg. Når de har fått fisk rapporterer de elektronisk, og opplysningene legges ut automatisk og uten at vi trenger å plotte dem inn. Informasjonen blir tilgjengelig med en gang, og for alle, forklarer Rognes.

– Hva om noen ikke vil ta i bruk det nye systemet?

– Vi kan bistå på telefon eller e-post hvis det er trøbbel. Men vi ønsker at alle skal registrere fangster online, for å gjøre det mest mulig effektivt for alle, sier Rognes.

Fortsatt skjellprøver

Fra all fisk som avlives skal det tas skjellprøver for å avdekke omfanget av oppdrettslaks. Dette er samme rutiner som tidligere år.

Når det gjelder fiskeregler og kvotebegrensninger er det de samme som i fjor. Les her. Hunnlaks kan fortsatt bare tas i juni, og sjøørreten er totalfredet som tidligere.

– Sjøørreten sliter, men vi gjør tiltak, blant annet for å bedre gyteforholdene i sideelvene. Det blir nye prosjekt i sommer, og vi jobber målrettet for å få sjørreten tilbake, sier Rognes.