Fredag har Melhus fått sju nye smittetilfeller. Enhetsleder Monica Brækken forteller at alle de sju tilfellene er påvist ved PCR-test (laborietest).

– Av de sju har Trondheim sporet to. De to er folkeregistrert i Melhus, og bosatt i Trondheim. Resten er smitte hos skolelever, sier Brækken.

Mest hos barn og unge

Melhus kommune har delt ut flere hundre selvtester, og opplever at noen av dem blir positive. Ved positiv test blir det oppfølging fra kommunens side med en PCR-test (undersøkes i laboratorium) for å sjekke om det er et positivt tilfelle. Brækken forteller at det også er en positiv hurtigtest.

Antall smittetilfeller blant barn og unge er såpass høyt at kriseledelsen har bestemt at ett trinn ved Gimse ungdomsskole skal ha hjemmeundervisning tre dager i neste uke slik at kommunen kan få testet elevene og få et overblikk over smittesituasjonen. Ett trinn på Brekkåsen skole har hatt hjemmeundervisning torsdag og fredag fordi det er mye smitte på skolen av covid-19 og i tillegg forkjølelse.

Ifølge Brækken har det vært 13 positive PCR-tester denne uka, og så ble det altså sju nye slik at det er 20 positive tilfeller så langt denne uka.. Kommunen har også fått fire positive selvtester, og disse følges altså opp med en PCR-test. Når også PCR-testen er positiv, blir det registrert et smittetilfelle for Melhus.

Elever og fotballag i karantene

Elever på Brekkåsen skole og Gimse ungdomsskole er satt i karantene, og i tillegg er et fotballag også satt i karantene. Smittesituasjonen har ifølge Brækken, ført til stort trykk på smittesporing.

– Vi har smitten blant oss i Melhus, og vi kommer til å ha litt smitte i dagene framover, sier Brækken som tror at vaksineringa blant ungdom vil føre til at smittesituasjonen er en annen om 14 dager. Vaksineringa av 12–15-åringer i Melhus startet sist mandag.

Vanligvis er teststasjonen stengt i helgene, og Brækken forteller at det ikke er planlagt å ha testing på lørdag og søndag. Siden det er ny konfirmasjonshelg og covid-19 førte til at konfirmanter måtte utsette konfirmasjon sist helg, har kommunen et apparat for å hjelpe til ved å ha selvtester i beredskap. En selvtest gir svar etter 15 minutter.

Rådet fra enhetslederen er som før at folk holder seg hjemme om de er syke, har god håndhygiene og holder avstand.