John Olav Raphaug, som i 35 år har drevet Tyrikjøkken i Singsås, sparte ikke på lovordene om sin nyansatte Hosam Arafa. Han kom til Støren for to år siden med sin familie, som flyktning fra Syria.

Nå er han fast ansatt på Tyrikjøkken, hvor han snekkerer kjøkken sammen med blant andre sjefen, John Olav Raphaug.

Les: Tyrikjøkken har utstilling for å vise seg frem

Snekkerverksted i Damaskus

– Jeg trengte å ansette en ny. Jeg spurte NAV. De viste meg Hosam. Og han hadde drevet snekkerverksted i Damaskus i seks år! Jeg skjønte at dette kunne være riktig mann, fortalte Raphaug da han delte sin historie på frokostmøte i regi av næringsforeningen (NiT) på rådhuset på Støren onsdag.

Hosam Arafa fortalte han det ikke bare var enkelt å finne en yrkesvei, etter at de kom til Støren. Heldigvis ville Raphaug gi ham sjansen.

– Jeg tror han er fornøyd, smilte Hosam.

Det trenger han ikke tvile veldig på. Raphaug sparte ikke på godordene om sin nye kollega.

– Han er veldig flink. En kjempekar! skrøt han.

Les også: Rekordmange på næringsfrokost

Hallelujastemning

Nylig var han seks dager i Skottland med Haltdalen mannskor.

– Hosam drev butikken helt alene disse dagene, sa Raphaug.

Og avsluttet:

– Halleluja for Hosam!

De startet med en måned praksis, så tre måneders prøveperiode. I disse månedene betaler NAV helt og delvis. Etter de første fire månedene var gått, fikk Hosam fast ansettelse.

Fra innsatt til ansatt

Frokostmøtet handlet om å få arbeidsgiverne til å tenke litt utenfor boksen: Ta sjansen på å ansette de som står utenfor arbeidslivet. De som ellers sliter med å få seg jobb.

Møtet var et samarbeid mellom næringsforeningen og NAV.

Firmaet Hogst var der, og fortalte sin suksesshistorie om å gi tidligere innsatte sjansen og muligheten for fast jobb. Av 12 har 10 tidligere innsatte fra Tunga kretsfengsel fått fast jobb.

– En av disse kostet tidligere samfunnet ti millioner kroner i året. Nå har han fast jobb, fortalte daglig leder Svein Haugen.