I juni bruker mange feriepengene til å kvitte seg med inkassokrav og betalingsanmerkninger. Men allerede i august går mange på en ny smell.

– Antall oppgjorte betalingsanmerkninger øker i gjennomsnitt med hele 20 prosent i juni, sammenlignet med mai måned, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Resultatet ser man klart i juli. Da registreres det i gjennomsnitt 43 prosent færre betalingsanmerkninger enn i juni, viser Experians oversikt over de siste syv årene.

– Men feriepengene varer ikke evig, og allerede i august-september stiger antall registrerte betalingsanmerkninger med 16 prosent, sier Molnar.

Stor slump feriepenger

Tall fra Experian viser at det nå er 192 191 personer med betalingsanmerkninger. Mange har flere anmerkninger. Disse personene har til sammen 777 424 anmerkninger og skylder til sammen 25,5 milliarder kroner.

I disse dager får norske arbeidstakere utbetalt 138,4 milliarder kroner i feriepenger, ifølge beregninger basert på lønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå. Det er seks milliarder kroner mer enn i fjor.

– Mange bedrifter er kanskje ikke klar over at det akkurat nå er størst sjanse for at regninger blir betalt, sier Gabor Molnar.

Romslig sommer

Gjennomsnittlig feriepengepott per arbeidstaker er 47 578 kroner, en økning på 2207 kroner fra i fjor.

– I 2009 økte utbetalingene av feriepenger med 9,9 prosent, men i år er veksten på under det halve, 4,8 prosent, sier Gabor Molnar.

Til tross for utflatingen i utbetalingene, mener Molnar de fleste lønnsmottakere får det romsligere i sommer enn i fjor, fordi både boligrente og prisvekst er lav.

– Utbetalingen er solid, og undersøkelser viser at pengene rekker til mer enn å betale gammel gjeld og finansiere ferie. Blant annet er det mange som pusser opp boligen.

Kilde: Newswire