Meteorologisk institutt har i dag sendt ut OBS-varsel om stor gress - og lyngbrannfare for Trøndelag. Trøndelag brann - og redningstjeneste sier de nå vurderer å innføre bålforbud i landsdelen, slik det allerede er gjort i Stjørdal.

Les også: Advarer mot båltenning i vinden

Kan bli totalforbud

Også i Melhus og Midtre Gauldal anses situasjonen som faretruende, noe Gauldal Brann og Redning bekrefter på sine nettsider tirsdag.

– Nede i dalene er det nå mye tørr vegetasjon som ikke er dekket av snø. Brannvesenet anbefaler derfor ikke å ha bål, skriver de.

– Vi vurderer om det skal gis totalforbud. Husk at det alltid er den som har bålet som er ansvarlig for brannsikkerheten!

Økt risiko

Kulda har bitt seg fast i store deler av landet, og Norsk brannvernforening skriver også i en pressemelding i dag at de frykter en økning i antall boligbranner dersom det kalde vinterværet vedvarer.

– Det er ventet ned mot 30 kuldegrader en rekke steder de nærmeste dagene, og vi vet at høy belastning på elektriske anlegg og utstrakt vedfyring bidrar til økt risiko for boligbrann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

For å forebygge brann i kuldeperioder med stor belastning på det elektriske anlegget anbefaler Brannvernforeningen en jevnlig sjekk i sikringsskapet. Om det lukter svidd eller sikringer er så varme at de er ubehagelig å berøre, bør man umiddelbart redusere strømforbruket og kontakte en autorisert installatør.