En av ti nordmenn har opplevd innbrudd i boligen sin, mens hele fem av ti kjenner noen som har hatt innbrudd. Dette viser en undersøkelse gjort av Norstat. Securitas Direct anbefaler at man tar grep for å sikre boligen, før man drar på vinterferie

Nå som vinterferien står for døra, og mange reiser på skiferie eller til sydlige breddegrader, er det nok mange som bekymrer seg for hjemmet. Heldigvis er det relativt enkelt å redusere risikoen for både brann og innbrudd mens du er borte, sier informasjonssjef i Securitas Direct, Sanna Emtinger.

– En liten egeninnsats før man reiser kan utgjøre stor forskjell. Unngår du å annonsere ferieplanene på Facebook og samtidig allierer deg med naboen er mye gjort, sier Emtinger.

Her er 10 tips for hvordan du kan sikre hjemmet mens du er på ferie:

1. Sosiale medier Mange tror at det man legger ut på sosiale medier kun er synlig for sine venner. Statusoppdateringer, inn-sjekkinger og lignende kan imidlertid være synlige også for andre. Derfor burde det ikke annonseres at du drar på ferie i sosiale medier som Facebook, Twitter o.l. Vent med å publisere feriebilder til du har kommet hjem. Unngå å sjekke inn på ulike steder i løpet av ferien.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Tom postkasse og full søppeldunk Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt via http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/adresseendring-og-oppbevaring/oppbevaring-av-post . En tom søppeldunk eller en umåkt oppkjørsel er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Be naboen kaste litt søppel i dunken din samt hjelpe deg med å måke oppkjørselen.

4. Tenk på brannfaren Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, DVD, datamaskin osv. Dersom du slår av hovedbryteren, må du huske at kjøleskap og fryser også blir slått av. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.

5. Alarm Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Både risikoen for- og følgeskadene av et innbrudd minsker med en alarm som ikke bare varsler lokalt.

6. Lys og lyd En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Moderne LED-lamper utvikler nesten ingen varme. Dermed er brannfaren minimal samtidig som de trekker lite strøm.

7. Steng vannet Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller deretter at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann. Kontrollér også selve hovedkranen. En vannkran som irrer og lekker er det siste du trenger når du skal på reise.

8. God lås Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En god lås som bare kan låses opp med nøkkel (også innenfra) og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk.9. Dokumenter verdisakene dineFotografer og merk verdisakene dine. Du kan låne merkeutstyr hos politiet.

10. Gode naboer En av de absolutt beste løsningene for å minimere risikoen for skader og innbrudd, er gode naboer som ser etter huset med jevne mellomrom.

Kilde: ntbinfo

Våpen og ammunisjon stjålet fra bolighus