De nye reglene for sikring av varmtvannsberedere er ikke strenge nok, mener fagfolk.

Tidligere kunne man installere beredere i alle rom i boligen uten å måtte sørge for sluk eller lekkasjesikring. Nå er regelverket strammet inn.

– Skal du installere ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppventil. Men hvis du bytter ut en gammel bereder, trenger du ikke lekkasjesikring, sier rørleggermester Terje Brodahl i Varme & Bad Martinsen & Brodahl.

Han mener de nye reglene ikke er strenge nok, fordi de tillater at det fortsatt vil være titusenvis av usikrede bedrede i norske kjøkkenbenker.

– Berederne er skjult bak skapdører og ofte omringet av vaskemidler, plastposer og allslags rot. Derfor kan det ta lang tid før man oppdager en lekkasje. Da kan gulvet allerede være gjennomtrukket av vann. Noen ganger må det rives opp og skiftes, sier Terje Brodahl.

Mange lekkasjer

Benkeberedere i kjøkkenskap er vanlige i boligsameier og borettslag, først og fremst på grunn av plassproblemer på badet. Men mange har det også i eneboliger og hytter.

– Varmtvannsberedere har måttet vike plassen for vaskemaskin og tørketrommel på badet, og berederne er i stedet blitt plassert i rom uten sluk, vanligvis på kjøkkenet, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Benkeberederne er en kilde til svært mange store og små vannskader. Hvert år er det rundt 1200 vannskader fra varmtvannsberedere som fører til forsikringsutbetaling, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Tallene har ikke gått ned selv om mange har fått installert lekkasjesikring de siste årene.

Det kan tyde på at det er mange gamle benkeberedere i drift. Man skal være ekstra oppmerksom på beredere som er over 20 år gamle. De bør skiftes ut, og vi anbefaler boligsameier om å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere, sier Torstein Bratgjerd.

Undervurderer

Når berederen byttes, får mange rørleggeren til å installere en vannstoppeventil. Slike ventiler hindrer lekkasje, og de er ikke spesielt kostbare.

Likevel er det altfor få som får satt inn en slik ventil, sannsynligvis fordi de undervurderer faren for vannskade, sier Terje Brodahl i Varme & Bad.

Det er fullt mulig å installere vannstoppventil på eksisterende varmtvannsberedere.

– I Norge er det sjelden man innreder kjøkkenet som et våtrom, slik man gjør i mange andre land. I Sverige er det blitt vanlig med våtromsbelegg og sluk på kjøkkenet.

Han forteller at det er kommet en ny teknisk løsning som gjør det enkelt å stenge av vannet når man drar hjemmefra.

– På samme måte som man i dag slukker lyset når man går, kan man slå av en vannbryter som er montert ved utgangsdøren. Det er en løsning jeg tror vil bli vanlig i fremtiden, sier Terje Brodahl i Varme & Bad.

Kilde: Newswire