Vi har hentet fram noen bilder fra Trønderbladets arkiv, som viser ras og teleløsning langs vegene. Om våren lå det ofte snø og is i grøftene langs grusvegene, og smeltevatnet fant sin veg midt i kjørebanen. Da kunne det bli djupe bekkefar der bilene skulle kjøre.

Bilen ble med på bildet

Trønderbladet skrev om de verste hendelsene, og ofte ble journalistens bil med på bildene. Olav Harald Langås var tidlig ute med firehjulstrekk, og det kunne være nødvendig. Fargebildet ovenfor er tatt på Kvål, langs fylkesveg 672. Datoen var 18. februar 1998. Den gang hadde journalist Langås en Lada Niva, en snerten liten bil med høg bakkeklaring. Knapt noen bil på den tida var bedre kjent i bygdene i Gauldalen, i hver en krik og krok. Mange lesere vil fortsatt huske bilen, som etter sitt liv på vegene i Gauldalen ble solgt til en Lada-entusiast på Byåsen.

En kvit Subaru pickup ble også brukt av journalistene i Trønderbladet. Dette var "trykkeribilen" til Bygdetrykk, men etter at Åsmund Snøfugl etablerte Melhusbladet i mars 1979 fikk den et langt liv med avisas journalister bak rattet. På et svart-kvitt bilde i bildekarusellen ovenfor skimtes denne bilen i bakgrunnen. Bildet er tatt av Olav Harald Langås den 22. mai 1990. Stedet er Jåravegen på Hølonda, hvor det var gått et ras som tok med seg deler av kjørebanen.

Lada-frelst

Olav Harald Langås var en ihuga Lada-mann, og de som husker hans første tid i Melhusbladet, husker også hans lys beige Lada 1500 stasjonsvogn. Den kom med på det neste bildet i oversikten ovenfor. "Vegproblemer Hølonda" står det bak på bildet, som er tatt i mai 1989. Det hadde oppstått huller i vegen, og stedet var merket med sperrebukker. Og litt Lada-reklame!

I 2002 ble det opprettet en aksjonskomite mot dårlige veger i Midtre Gauldal kommune. Det ble laget film og sendt brev til kommunalminister Erna Solberg. Les mer her.