– Dersom intensjonen om å bevare leve- og oppvekstområdene til villaksen skal ha noen mening, må regjeringen snarest lage retningslinjer som presiserer hva slags beskyttelse man snakker om, sier Mads Løkeland i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Stortinget vedtok i 2007 å opprette ordningen nasjonale laksevassdrag og laksefjorder. Hensikten er å gi et utvalg av de viktigste laksebestandene særlig beskyttelse.

Nå mener Naturvernforbundet at det er på tide at dette blir reelt. De henviser til at vernet har blitt satt til side ved flere anledninger, blant annet i Orkla, da Orkdal kommune vedtok en ny kommuneplan i 2015. Den legger til rette for at Trondheim havn IKS kan etablere en regionhavn for Trondheimsregionen på begge sider av utløpet av Orkla.

Dette på tross av at Stortingets vedtak sier at større inngrep i munningsområdet av nasjonale laksevassdrag ikke tillates.

Naturnvernforbundets landsmøte sist helg vedtok å sende en klar beskjed til regjeringen, hvor de understreker at villaksen fortsatt er under tiltakende press både fra oppdrett, inngrep og forurensing.

De mener dette rimer dårlig med at Norge i henhold til den Nordatlantiske laksevernkonvensjonen (NASCO) har særansvar for å redde arten.

Norge huser en tredel av verdens gjenværende bestander av nordatlantisk villaks.