Jeg vokste opp på Melhus på 70- 80 tallet. Det bugnet ikke akkurat av fritidstilbud, men jeg prøvde meg på håndball, litt dans og tillegg var biblioteket et viktig sted for meg. Jeg lånte stabel på stabel med Nancy Drew og Bobseybarna. Ikke akkurat tungvektere i bøkenes verden, men jeg leste, tross alt. Siden den gang har mye forandret seg. Verden har blitt digital, ungene våre beveger seg i en annen dimensjon og impulsene er uendelige. Vi kan ikke stanse denne utviklingen, selv om mange av oss skulle ønske det, men vi kan kanskje bidra til å styrke den positive siden av det digitale mediet, og legge til rette for at mennesker fortsetter å møtes. Det er her framtidens bibliotek kan få en viktig rolle.

I august la kulturministeren fram sin nasjonale bibliotekstrategi. Her legges det opp til at biblioteket skal være noe mer enn et sted for utlån av bøker. Det skal være en møteplass for debatt og samtale, en arena for kulturopplevelser og det skal satses på digitalisering samt at samarbeidet mellom folkebibliotek og skole skal styrkes. En ny innretning av midlene gjør at folkebibliotekene vil kunne søke på midler for å skape flere arrangementer, og legge til rette for at bibliotekene kan bli de lokale litteraturhusene landet rundt.

I Melhus har vi et bibliotek som allerede tenker i disse baner og Melhus Høyre ønsker å styrke denne arenaen i bygda vår. Selv om det nå kan søkes om midler for tilrettelegging av arrangementer sentralt, så er det kommunen selv som er ansvarlig for å utvikle sitt folkebibliotek. Det er viktig å sikre alle melhusbygg tilgang til kunnskap og kultur uavhengig av inntekt. Styrking av bibliotektjenester er for øvrig blant virkemidlene i regjeringens handlingsplan mot barnefattigdom. Det er også en kjensgjerning at mange, spesielt eldre, opplever seg som digitale analfabeter.  Kanskje kan biblioteket vårt også bidra til å utjevne forskjeller her?

Bruken av bibliotekene har gått ned med 8% siden forrige undersøkelse i 2006, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Kun 40% av oss er bibliotekbrukere. Nedgangen er størst blant ungdom. Biblioteket må kontinuerlige utvikle og profilere sin samfunnsrolle.  Dette ønsker Melhus Høyre å legge til rette for.

Guro Angell Gimse3. kandidat  Melhus Høyres kommunestyreliste3. kandidat Sør-Trøndelag Høyres fylkestingsliste