Onsdag starter utgravningene rundt bautasteinen på Singsås. – Dette blir utrolig spennende., sier fylkesarkeolog Kristian Pettersen.

I tillegg til utgravningene starter en storstilt redningsaksjon for å rette opp den skeive tre tonn tunge bautasteinen ved gamle Singsås skole. Steinen er reist ved det som trulig er grava til en høgtstående singsåsbygg fra eldre jernalder. Dette er en av få bautasteiner som ennå står oppreist.

- Vi venter å finne er en gravlagt kremert person. Grava er fra eldre jernalder, sier Pettersen. Det er gravd ut masse i området rundt bautasteinen, noe som gjør at deler av grava kan ha rast ut.

- Veldig spennende

Fylkesarkeolog Kristian Pettersen og teamet har virkelig noe å se fram til:

- Dette er veldig spennende. Vi skal grave ut deler av ei grav som trulig ikke har vært åpna på 1500 år. Hva vi finner er avhengig av om grava har vært åpna og røva. Det er et stort opplegg vi nå setter i gang med. I tillegg til sjølve utgravinga vil også redningsoperasjonen rundt den tre tunge bautasteinen bli utfordrende. Det er den største bautasteinen i Sør-Trøndelag, sier Pettersen som forteller både grava og bautaen er unik. Arbeidet som starter på onsdag er et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune og Vitenskapsmuseet.