– Det finnes hybler, men de er så dyre. Vi har sett leiligheter som har kostet 13.000 kroner, og vi får ikke så mye i stipend, sier Silje Vuttudal oppgitt.

Flere sliterOm bare litt over ei uke er det skolestart, og orkdalsjenta begynner å bli lettere stresset nå.– Vi er to som skal leie i lag, og vi har også med to hunder. Det er et stort problem for mange utleiere. Men hundene er ikke store og de er veldig rolige, sier Vuttudal.Hun begynner nå fjerde året på Øya videregående skole for å få yrkeskompetanse. Skolen har internat, men det er reservert for de yngre elevene.– Det er liten sannsynlighet for at vi får plass der, jeg har bodd der før og internatet passer dessuten ikke for meg, sier Vuttudal. Nå ser hun for seg at hun må ta opp mer studielån for å ha råd til et sted å bo. – Pendling er nemlig ikke aktuelt. Det har ikke vært noe problem å få tak i hybel tidligere, men nå vet jeg en hel gjeng med folk som har samme problem, sier Øya-eleven.

– Muligheten er der Undervisningsleder ved Øya videregående skole, Ole Jørgen Stenvik, var ikke klar over at elever på skolen hadde så store vanskeligheter med å få tak i hybel. Han har tvert i mot inntrykk av at det ikke er noe problem å finne tak over hodet til skolestart. – Flere som leier ut henvender seg til oss, og jeg har fremdeles ledige hybler både for jenter og gutter. Men det er gjerne en utfordring når en vil ha med dyr, sier han.På skolens internat er det plass til rundt 50 elever, noe som betyr at de 70 resterende elevene enten må bo hjemme eller finne hybel.– Men det høres rart ut at det skal være så vanskelig å finne hybel. Så klart begynner det å fylles på nå, men mulighetene for å finne et sted å bo er der, sier Stenvik. Han forteller også at mange utleiere leier ut til laksefiskere i sommersesongen og litt ut over høsten.– Det kan nok gjøre at noen elever sliter litt med å finne hybel i en overgang, sier Stenvik.

UØNSKEDE HUNDER: Med to hunder på laget har det vært vanskelig for Silje Vuttudal og Siv-Anita Timannsvik (bildet) å finne hybel i nærheten av Øya videregående. Foto: privat