– Det er en lang historie, begynner han.

84-åringen bor i en omsorgsbolig på Lundamo. I formiddag skulle han bare gjøre noen små ærend, blant annet ta ut søppelet. Fire-fem minutter var han ute av leiligheten. Døra var ikke låst. Da han kom tilbake stod det en ukjent mann i hjørnet ved kjøkkenbordet.

– «Hva gjør du her? Går du virkelig inn i leiligheten til noen andre», spurte jeg ham. Han svarte på gebrokkent norsk at han var servicemann. «Hva er du servicemann på», spurte jeg. Så for han rundt i leiligheten for å se det om det manglet noe, blant annet på badet. Der var lyset på, forteller Sognli.

Mannen hadde på seg svart fleecejakke med en rød og hvit logo på venstre erme. Der stor det, ifølge 84-åringen, et par-tre bokstaver og «service».

Kjørte avgårde

Han forteller videre at mannen, som Sognli anslår til å være 25-30 år, etter noen minutter løp ut av leiligheten i 2. etasje og ned til en bil som stod parkert like utenfor. Sognli fulgte etter og så innbruddstyven kjøre avgårde i en mørk bil.

– Han var sikkert 50 år yngre enn meg og jeg var ikke i stand til å stoppe ham. Han løp ned, over plenen og inn i en stor og mørk bil med utenlandske skilter. Jeg greide ikke å se om det var flere personer der, forteller Sognli.

Da 84-åringen kom inn leiligheten oppdaget han at pengepungen var borte. Den lå i en skuff i veggseksjonen i stua. Med lommeboken forsvant 700-800 kroner, bankkort, førerkort, medlemskort til Coop Oppdal og Coop i byen. Bankkortet fikk Sognli sperret like etter den ekle hendelsen.

Tror pengene er borte

– Jeg synes det var skummelt. Det er ikke moro å være 84 og bli utsatt for noe sånt, sier han.

– Tror du at du får pengepungen tilbake?

– Nei, det har jeg ikke tro på. Jeg ser og hører på tv og radio at det er bander som drar rundt. Man må være obs, jeg blir å låse døra fra nå av. Andre beboere her er rystet over dette, forteller han.

Sognli, som flyttet tilbake til Lundamo for fire år siden etter 50 år i byen, fikk en slektning til å kjøre seg til Melhus. Der ble tyveriet anmeldt og han fikk samtidig ordnet seg midlertidig kjøretillatelse. Nytt bankkort kommer ikke før i neste uke, men den spreke 84-åringen kjenner betjeningen på den lokale coop-en godt og tror ikke det skal by på problemer å handle inn matvarer.

– Jeg får handle på krita, det tror jeg går bra, smiler han.

Innbruddstyven hadde åpnet denne skuffen og tatt med seg pengepungen som lå der. Foto: Thomas Olsen