AVSLØRER GRAV: Denne ringen av steiner avslører at det trulig gjemmer seg ei grav fra rundt 500 år etter Kristus rundt og under bautaen.

Arkeologene graver nå med stor spenning rundt Singsåsbautaen: - Det kan trulig ligge flere graver med hellekammer rundt bauten, forteller Ragnar Vennatrø.

Arkeologteamet har nå starta arbeidet med å grave ut den tre tonn tunge Singsåsbautaen. Den skakke bautaen skal rettes opp, og i samband med opprettinga skal de grave ut området rundt for å finne ut hva som skjuler seg der. Under de ferske utgravingene avslører en ring av store steiner at det trulig er ei grav der. Og den er heller ikke den eneste:

- Det ligger antagelig flere graver og gravkammer rundt på dette området. Gravene det dreier seg om ble utforma som ei slags kiste av steinheller. Etter hvert som folk ble kremert ble gravkamrene mindre. Folk som har drevet jordarbeid her forteller at de har funnet slike graver, og det er trulig flere av de her. Så dette kan være et større gravfelt, forteller arkeolog Ragnar Vennatrø.

- Spent

- Nå er vi veldig spent. Vi tenker på hva kan møte under steinlaga. Det er gode muligheter for at vi kan finne rester av den grava som opprinnelig har ligget her. Sjøl om den kan være røva, så er det gode sjanser for vi kommer borti noe av det som var, forteller fylkesarkeolog Kristian Pettersen mens han krafser i jorda rundt bautaen.

- Hva tenker du når du ser den enorme bautaen som rager mange meter over bakken og er på tre tonn?

- Det første som slår meg er at det må være en person med stor makt og prestisje som har klart å få andre til å gjøre jobben for seg. Det er ikke noe enmannsjobb. Det må sannsynlig vis hatt hester og sleder for å dra den fram, men det veit vi ingen ting om, forteller Pettersen. Arbeidet vil trolig vare til over helga.

SPENTE: Arkeologer Ragnar Vennatrø og Kristian Pettersen jobber med å avdekke historia som gjemmer seg rundt bautaen på Singsås. Bautaen er den største i Trøndelag og ingen veit sikkert hvordan noen for 1500 år siden greide å reise den enorme bautaen.
SKJEV: Bautaen er i ferd med å ramle over ende og arkeologene skal rette den opp igjen.