De offisielle smittetallene for Melhus er langt lavere enn det Melhus kommune erfarer fordi kun PCR-tester telles. Som kjent har myndighetene ikke anbefalt at de som har tatt tre oppfriskingsdoser, tar PCR-test og dermed står Melhus på fem smittetilfeller på tirsdag og to nye på mandag formiddag.

128 smittetilfeller

Ifølge Melhus kommunes registrering, var det 128 smittetilfeller registrert på søndag og 82 på lørdag.

– Mange har nok hatt problemer med registrering tidligere i uka, og flere har fått registrert selvtest nå i helga, opplyser enhetsleder Monica Brækken.

Melhus kommune melder på sin nettside at det totale smittetallet i koronatiden er 1535. Dette tallet inkluderer positive selvtester og smittede personer som bor i Melhus og folkeregistrert et annet sted.

I forrige uke registrerte Melhus kommune 524 smittetilfeller for covid-19, og enhetsleder Brækken forteller at tallet gjelder både PCR-tester og selvtester. Dette er det desidert høyeste uketallet siden januar 2021.

Ettersom de kommunale teststasjonene i Melhus og Midtre Gauldal ikke har åpent i helgene, er det få som har fått testet seg med PCR-test, og det vil ofte gi utslag på smittetall for søndager. Lørdag og søndag ble det levert ut rundt 1800 selvtester fra den kommunale teststasjonen i Melhus. Til sammenligning er innbyggertallet i Melhus rundt 17.000.

Midtre Gauldal

Midtre Gauldal fikk innmeldt tre nye på søndag og ett nytt på mandag formiddag. Kommunen står på totalt 455 smittetilfeller for covid-19 i koronatiden. Positive selvtester kommer i tillegg, slik at smittetallet høyere enn statistikken til Folkehelseinstituttet oppgir.

– Så vidt jeg vet, endte vi på rundt 130 smittede totalt i forrige uke. Smitten er spredt over hele kommunen - ungdom, og voksne blir smittet, men ikke eldre. Det er mer jevne smittetall fordelt over uka nå, da alt var basert på PCR fikk vi jo 0 i helgene fordi vi ikke testet da. Det virker som at folk registrerer testene sine, opplyser kommuneoverlege Bjørn Lyngen til Trønderbladet.

Siste to uker er fordelingen slik: (kommunens nettside)

  • 0-6 år (2015-2021): 14

  • 7-12 år (2009-2014): 27

  • 13-18 år (2004-2008):  48

  • Over 18 år (- 2003): 91

Kommuneoverlegen forteller at kommunen vil slutte med testing av asymptomatiske skoleklasser (klasser der det ikke er symptomer på covid-19), og at kommunen mer og mer skal gå over til testing av personer med symptomer og husstandsmedlemmer.

– Strategien er ikke lenger å stoppe smitten, fordi dette ikke er realistisk og fordi vi med såpass god vaksinedekning som vi har er godt rustet som befolkning til å tåle høye smittetall. Imidlertid tåler ikke samfunnet at alle blir smittet og syke samtidig. Derfor gjelder de samme generelle rådene som tidligere - hold avstand, bruk munnbind der dette ikke er mulig, vær nøye med hoste- og håndhygiene, og hold deg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer. Følg også med på nye råd og regler som antakelig kommer til å bli endret fortløpende framover, skriver kommuneoverlegen på Midtre Gauldal kommunes nettside.

Midtre Gauldal kommune har inngått avtale med Apotek1 Støren om at folk kan få koronavaksine der på mandager og lørdager.