– Vi har nok fått utretta mye i løpet av de ti årene, og vi er like ivrige nå som da vi startet, sier Maret Buerengen i Baltic Aid.

Tre-fire ganger i året sender de av gårde hjelpesendinger til Baltikum for å støtte familier som har dårlig råd. Nå nærmer det seg den årlige julegavesendingen der 3000 julegaver blir pakket og sendt. Gavene går blant annet til barnehjem i Estland og Latvia.

– Da bruker de å ha en stor fest i kirka, og kirka er helt fylt opp. Det er veldig givende å være med på dette, og vi ser at hjelpa kommer fram. Det store behovet for hjelp inspirerer oss til å fortsette, forteller Maret Buerengen.

Mange fattige

Selv om Estland, Latvia og Litauen har blitt med i EU de senere årene, har ikke det gjort nøden i landene noe mindre.

– Tvert imot. EU-medlemskapet har gjort det verre for de fattige familiene. Prisene på varer har gått opp, men det har ikke lønningene. Mange fattige omkom sist vinter på grunn av mangel på varme og mat, sier Buerengen.

Hun og mannen Harald har fått mange gode venner i landene de besøker.

– Vi er blitt glade i dem, og de er veldig glade når vi kommer, smiler Buerengen.

Jobber videre

På søndagens sangkveld i samfunnshuset på Lundamo blir det musikk av blant annet Helgemo Bluegrass og Gaula Glasang.

– Det betyr mye for oss at lokalbefolkningen stiller opp. Opplegget vårt koster en del penger, og vi trenger støtten vi får, sier ildsjelen.

Selv om ti år er passert, betyr ikke det at ekteparet Buerengen nå kan lene seg tilbake og si at arbeidet er ferdig. Allerede den 22. november er det klart for den store julemessa som de arrangerer hvert år.

– Vi får se om de blir ti nye år. Vi er i alle fall friske og raske ennå, så håper vi det kommer nye til som kan ta over etter hvert.

Harald Buerengen og kona Maret har fått mye hjelp fra blant annet skoleelever gjennom årene, og det er ikke få gaver som er sendt til land i Øst-Europa. Dette bildet er tatt for et par år siden.