Det er ikke mange forunt å få besøk av ei britisk dronning på hjemgården, men det skjedde i 1969 da dronning Elizabeth II kom på gården til familien Borten på Ler. Besøket har fått ekstra oppmerksomhet etter at dronning Elizabeth II døde torsdag.

11. august 1969 ønsket statsminister Per Borten den britiske dronninga Elizabeth II velkommen inn i hagen til et slag boccia og til lunsj inne på gården. Nå til dags ville vel neppe de kongelige ha kommet på besøk hjem til statsministeren, og dette ville slett ikke ha vært tilfelle for utenlandske kongelige. På regjeringens nettside fortelles om det om det berømte besøket på gården til familien Borten på Ler.

Daværende statsminister Per Borten viser dronning Elizabeth II hvordan en spille ballspillet boccia. T.h. kong Olav. Foto: NTB

I Trøndelag

– Anledningen var at dronning Elisabeth, prins Philip og deres barn besøkte Vestlandet og Trøndelag 7.-11. august 1969, med kongeskipet Britannia. Vert var kong Olav V, og en regjeringslunsj hørte med - selv om dette ikke var et statsbesøk. Hensikten med besøket var å se nærmere på traktene Ragnvald Mørejarl, en av dronningens forfedre, kom fra. Det var på besøkets siste dag, etter at helgen var tilbragt i Trondheim, at Magnhild og Per Borten kunne ønske dronningen, kong Olav og kronprinsesse Sonja velkommen på slektsgården Bortn i Flå. Kronprins Harald var på fisketur med prins Philip, står det på regjeringens nettside.

Det er nære slektsbånd mellom den norske og den britiske kongefamilien, og Storbritannia var et ettertraktet reisemål allerede i vikingetiden.