De siste fem årene har det på landsbasis vært cirka 30 prosent høyere brannerstatninger i januar enn i desember. Det viser en gjennomgang Gjensidige har gjort.

Settes på prøve

Kulden får noe av skylden.

– Mer innetid, økt belastning på blant annet varmeplater og elektriske apparater, setter det elektriske anlegget skikkelig på prøve, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Les også: Rykket ut til brann ved toglinja

Les også: Dødsbranner starter på komfyren

Ønsker elkontroll

Han peker på kontroll av det elektriske anlegget som ett av de viktigste tiltakene for å få ned antall branner og brannofre i Norge.

– Elkontroll utført av sertifisert kontrollør, sammen med økt bevissthet rundt bruken av elektriske apparater, ville spart mange menneskeliv og store verdier, sier Eklo.

Skrusikringer

Cirka 20 prosent av bygningsbrannene i Sør-Trøndelag skyldes feil i elektrisk anlegg. I kulda er faren ekstra høy. Eklo mener det er aller viktigst med kontroll av eldre boliger med sikringsskap og skrusikringer, men også nyere el-anlegg har vist seg å skjule overraskende mange feil enkelte ganger.

Branner som starter i elektriske anlegg og installasjoner koster på landsbasis årlig inntil en milliard kroner, viser en beregning fra Gjensidige.

Pål Eklo i Gjensidige tar til orde for at folk får sjekket de elektriske anleggene i husene sine. Foto: Gjensidige