Oppdrettslaksen som trussel mot villaksen er hovedtema på et seminar i Alta denne uka, med kong Harald blant de engasjerte gjestene. En fersk vurdering av norsk villaks gir nedslående resultater.

Engasjert konge

Fagkonferansen «Villaksen i Nord – med et internasjonalt perspektiv» trekker mange store navn, inkludert kong Harald. Ofte nøyer de kongelige seg med å kaste glans over åpninger og velkomsttaler på ulike arrangement, men her vil kongen være til stede under hele første dag av konferansen, opplyser Slottet til NTB. Kongen har vært både laksefisker og engasjert i miljøvern mesteparten av livet. Bekymringen for villaksens framtid er stor i begge miljøene.

81 laksebestander sliter

For første gang har Vitenskapelig råd for lakseforvaltning vurdert 104 laksebestander etter kvalitetsnormen for villaks, og funnet at 81 av de viktigste laksebestandene ikke når målet om god tilstand. I 68 av bestandene ble det funnet genetisk påvirkning fra oppdrettslaks, melder Miljøverndirektoratet. Det betyr at en del av villlaksen også har gener fra oppdrettslaks, den er en hybrid mellom villaks og oppdrettslaks.

Verst i Tekstadelva

I Midt-Norge er det mest innblanding av oppdrettslaks i Tekstadelva i Bjugn, Toåa i Surnadal og Eira i Eresfjord. De er alle plasser ti kategorien rød. Gaula, Orkla, Nidelva og Namsen er i kategorien gul, som betyr en genetisk innblanding på 4-10 prosent fra oppdrettslaks.