I Adresseavisen sist lørdag skiver kommentator Gunnar Okstad at økningen i arbeidsledighet viser at Norge er et land på avrusing etter oljeboomen. Han hevder at nedgangen i norsk økonomi ikke kommer til å gå raskt over og at dette ikke blir like enkelt å håndtere som finanskrisen i 2008-2009. Årsaken til dette er åpenbar, den gangen var oljeprisen på et historisk høyt nivå, nå er nivået helt i andre enden av skalaen.

Regjeringen kommer nå til å måtte bruke mye penger på arbeidsmarkedstiltak for å dempe arbeidsledigheten, da blir det vanskeligere å øke overføringene til kommunene. Hverdagen etter valget kommer til å bli tøff for politikere som lover nye kostnadskrevende velferdstiltak. Eller som Gunnar Okstad skriver, kostbare valgløfter synker i verdi i takt med at arbeidsledigheten øker.

Her i Midtre Gauldal kommune kommer Arbeiderpartiet til å få en svært tøff virkelighet å håndtere dersom de skal styre videre. De har lovt at kutt som ble gjennomført ved siste budsjettbehandling skal reverseres og i tillegg strør de om seg med løfter om nye kostbare velferdstiltak. Det første som må skje dersom noe av dette skal realiseres er at eiendomsskatten må opp på øverste nivå, 7 promille. Ved siste budsjettbehandling foreslo Ap, KrF og V 5 promille i stedet for 2 som ble vedtatt. Det verste er imidlertid at skatteøkning bare vil ha midlertidig effekt, vi har en likviditetssituasjon som krever særskilte tiltak.

Jeg undres på om samarbeidspartiene KrF og V har tenkt gjennom dette. Det hevdes så kjekt at vi har god råd her til lands og at eiendomsskatten ikke betyr noe særlig for den enkelte. Til det er å si at avrusingen får stor betydning for den enkelte, i 2015 var gjennomsnittlig inntektsøkning redusert med 1-1,5 %. Mye tyder på at den utviklingen kommer til å fortsette.

I tillegg må vi ha respekt for at 10-15 % av innbyggerne til enhver tid sliter økonomisk. Det gjelder minstepensjonister, aleneforsørgere, de som blir syke eller arbeidsledige. For disse har det vesentlig betydning at eiendomsskatten for en bolig med takst på 2 millioner kroner øker fra 4000 kroner til 14000 kroner. Overfor de dette gjelder er det arrogant og respektløst å hevde at eiendomsskatten ikke betyr så mye.

Arbeiderpartiet foreslår å øremerke eiendomsskatten til helse og oppvekst for å sikre disse viktige oppgavene. Dette er i beste fall en ren illusjon. Vi har tatt opp kassakreditt på 30 millioner kroner, vi har likviditetslån på 65 millioner og vi har pensjonsgjeld på 35 millioner. Vi har pr i dag ingen mulighet til å sette av midler fra drift til å betale noe av dette ved forfall. Vi har faktisk brukt de 10 beste årene i norsk offentlig økonomi til å skaffe oss så mye kortsiktig gjeld.

Midtre Gauldal Høyre er overbevist om at vi vår kommune ikke har noe valg annet enn å gjennomføre en krevende omstilling i likhet med landet for øvrig. Det skal vi klare uten å redusere antall hender i pleie, uten å redusere lærertettheten i skolen og uten å redusere bemanningsnormen i barnehagene. En slik omstilling var Ap, KrF og V ikke interessert i, og derfor måtte 20 års samarbeid gå over i historien. Godt valg!

Bjørn Enge, ordførerkandidat Midtre Gauldal Høyre