- Det viktigste for meg, er at alle unge med stemmerett, bruker stemmeretten, sa Amund Losen Moholdt (18) til elevene fra Melhus videregående skole.

Så "Til ungdommen"

Kinosalen i Melhus rådhus var fullsatt av elever da ungdomsrådet, kulturetaten og ordfører Jorid Jagtøyen satte demokrati og bruk av stemmerett på dagsorden. Elevene fikk se filmen "Til ungdommen" der politisk engasjert ungdom forteller om sin innsats for demokratiet og stemmeretten. Sekvensen der ei ungjente forteller om dramatikken på AUF's sommerleir på Utøya i 2011, gjorde sterkt inntrykk.

I forkant av filmvisninga, fikk ungdomsrådsleder, elevrådsleder, ungdomspolitikere og ordfører komme med appeller.

- Det aller viktigste for meg er at dere bruker stemmeretten, sa Marius Aune fra Unge Høyre.

17-årige Maria Alseth (FrpU) understreket også dette budskapet, og sa at det viktigste er å engasjere seg for lokalsamfunnet.

- Det er veldig mange i salen som kan bruke stemmeretten til høsten. Jeg håper dere er smarte, og bruker stemmeretten, sa ungdomsrådsleder Malin Rofstad Berg.

Kom med to utfordringer

Aleksander Rønningen fra Senterungdommen ga to utfordringer, den ene at det legges til rette for at stemmeberettige på Melhus videregående skole får forhåndsstemme på skolen, og at ungdomsrådet får kommet i kommunestyresalen for å tale om de sakene som er viktige for dem.

- Det er et greit opplegg, sier Jonas Hjulstad (16).

16-åringen har ikke stemmerett ved årets valg.

- Stemmerett for 16-åringer er ike det som interesserer meg mest, sier Hjulstad.

18-årige Karoline Reitan syntes opplegget var bra, og hun sier at hun vil stemme til høsten. I år er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett.