- Det er sjokkerende å se hvor mange som drikker Cola i løpet av en skoledag, sier Kristine Løkås Fjellvær ved Melhus videregående skole.

Navn og kjæresten min

Helse- og omsorgsfagsklassen ved Melhus videregående skole reagerer på den nye kampanjen Coca Cola har startet i sommer. 65 av de vanligste navnene til kvinner og menn mellom 13-70 år er valgt ut av konsernet, og disse er satt på etiketter på flasker. I tillegg kan kjøperen finne etiketter som kjæresten min eller broderen.

Etikettene har falt i smak hos ungdommene, mener elevene. De tror mange flere vil kjøpe Cola, og at resultatet blir elever som er rastløse den ene øyeblikket og slappe det neste. Vann er et mye bedre alternativ, mener elevene Martin Hestnes og Sandra Holmen.

- Jeg synes kampanjen er småsleip, sier Martin Hestnes.

Elevene har laget små filmsnutter om hva sukkerholdig brus gjør med blodsukkeret, og disse blir etter hvert lagt ut på youtube. En av filmene ligger allerede der.

Skolefrokost

Cola og hveteboller er frokost for mange skoleelever, og resultatet blir et ustabilt blodsukker. Fagkoordinator Berit Bordal Larsen er sjokkert over kampanjen til Coca Cola-konsernet, og hun tok initiativ til et forsøk blant elevene. De testet blodsukkeret for å se effekten av ulike typer frokost, og høyest blodsukker fikk en etter å ha drukket Cola og spist hveteboller. Sunnest var melk og brødskive med ost og skinke, forteller lærer Tone Fossbakken.

Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca Cola Norge, synes det er kjempebra at elevene har startet prosjektet, og han vil gjerne ha dialog med klassen. Han opplyser at det er for tidlig å si om navnene på etikettene har hatt noe å si for salget. Været kan ha større betydning for Cola-salget, tror han.

Samtidig viser Rømmerud til at navneetikettene også er på de sukkerfrie variantene, og at konsernet ser at salget av sukkerfrie varianter har økt jevnt og trutt siden 1998.

- Overvekt er en av de største utfordringene, og vi i Coca Cola vil gjerne bidra til løsning på utfordringa, sier Rømmerud.

Elevene i klassen deltok i et tverrfaglig prosjekt for å belyse hva sukkerholdig brus gjør med blodsukkeret.