En bilfører som ikke har sovet på 24 timer har en tretthet i kroppen som tilsvarer 1 i promille.

– Det er veldig viktig å ta pauser og hvile ut under bilturen. I sommervarmen blir man ekstra sløv, særlig i biler uten klimaanlegg, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dobbelt så mange menn som kvinner dupper av bak rattet. Det viser en undersøkelse Infact tidligere har utført for NAF. Hele 34 prosent av mennene oppga å ha duppet av bak rattet. 17 prosent av kvinnene svarte det samme.

- Vi blir mindre konsentrerte når vi er trøtte og slitne. Som bilførere kan det få fatale konsekvenser. Når vi vet at nesten 30 prosent av alle møteulykkene på norske veier skyldes førere som sovner bak rattet er alle nødt til å ta dette på alvor, sier Engebretsen.

Å være uthvilt som sjåfør er avgjørende for din egen og medtrafikantenes sikkerhet. 18 timer uten søvn tilsvarer 0,5 i promille. 24 timer uten søvn tilsvarer 1 i promille.

- Det viser hvor viktig det er med god søvn når man er på bilferie og andre turer. Hvis du skal gjennomføre lengre etapper, er det viktig å ta en energidupp på 15 minutter når du kjenner du er sliten. Ta også gjerne en rask dukkert hvis du har mulighet. Det er oppkvikkende, avslutter Engebretsen.

NAFs tips til feriesjåføren:

- Vær uthvilt før du kjører

- Blir du trøtt, stopp og ta en energidupp

- Drikk mye vann

- Spis lett. Frukt og grønt er bra for kroppen. Kjøtt og tunge måltider gjør deg trøtt fordi hjernen får tilførsel av stoffet serotonin som gjør deg slapp og uopplagt

- Stopp ved et badevann og ta en forfriskende dukkert

Kilde: NAF