– Det må lages drøyt 200 000 nye Gilde- og Prior-kasser i året for å holde tritt med behovet, sier John Wallumrød, logistikksjef i Nortura.

En del gamle kasser kasseres etter lang og tro tjeneste. Men noen titusener blir bare borte som dugg for sola.

– Vi har omlag to millioner plastkasser i omløp, så svinn og kassaksjon utgjør tilsammen rundt 10 prosent, sier Wallumrød.

Sommerens krimgåte

Plastkassene brukes til å frakte kjøttvarer ut til butikker over hele landet. De befinner seg på lagre, i lastebiler og på produksjonssteder, men er egentlig ikke så lett tilgjengelige.

– Man snubler ikke akkurat over dem på handlerunden i butikken, så hvem som tar dem kan gjerne kalles sommerens krimgåte, sier Wallumrød.

Men hvor de havner, er ikke vanskelig å oppdage, mener kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, som eier Gilde og Prior.

– Du trenger ikke detektivblikk for å se at drøssevis av slike kasser gjør nytte som oppbevaringsbokser i garasjer, båter og hytteboder. Dessuten er de populære blant en del håndverkere med mye verktøy og redskaper å holde styr på, sier Nina Sundqvist.

Til gjenvinning

Hun forstår godt at kassene er ettertraktet, siden de er solide og passelig store til mangt og mye. Likevel ser hun helst at folk finner andre løsninger på oppbevaringsbehovene sine.

– Kassene tilhører jo Nortura, og det koster penger å lage dem. Men minst like viktig for oss er det at de skal leveres til gjenvinning på en forsvarlig og miljøvennlig måte etter endt tjeneste, sier Nina Sundqvist.

Noen nærmere kartlegging av kassemysteriet er imidlertid ikke aktuelt.

– Det har vi nok ikke tid og ressurser til. Vi får heller satse på at folk flest er ærlige og ordentlige og ønsker seg god samvittighet i sommervarmen, sier Nina Sundqvist.

Kilde: Newswire

BADER I PLASTKASSE: BRUKES TIL ALT: Plastkassene fra Gilde og Prior passer visst til det aller meste. Foto: Einar Haakon Røhr, Nortura