Å forhandle om lønnen er noe de fleste gjør en gang i året. Men hvor mange forbereder seg grundig nok?

Uansett – innen du går inn i forhandlinger, sjekk hvor grensene går for hva du kan kreve. Om lønnsnivået på den stillingen du søker er nevnt i stillingsannonsen, eller om bedriften hvor du jobber har en øvre grense for hva man vil betale i lønn kan det være vanskelig å gå ut over dette. Finn heller ut hvilke goder du i stedet kan kreve.

Ha i tankene det som er viktig for din bedrift og for din sjef. Bedrifter og ledere belønner ansatte som gir dem det de vil ha.

Ta deg en tenkepause og funder på hva du har oppnådd, hvilke mål du nådd (eller hva du kunne oppnå om du søker en jobb). Og tenk på at tid også er verdt penger! Har du effektivisert noe og dermed hjulpet bedriften å spare ressurser?

Snakk med kolleger om hvilken stil din sjef har når han/hun forhandler. En del sjefer liker faktisk å utfordres på forhandlingens arena. En del vil ha underlaget skriftlig – andre liker best å forhandle ansikt til ansikt. Avgjørende for din framgang i forhandlingen kan være om din sjef må få klarsignal fra høyere hold for å få ok til dine krav.

Om det stemmer i din situasjon så må du gjøre det lett for ham ved å «selge inn» deg selv. Gi ham klare tall og fortell om argumentene som taler mest for deg. Det samme gjelder når du søker ny jobb. Å selge deg inn er det beste du kan gjøre i slike situasjoner.

Bestem deg – hvor langt ned er du beredt å gå ned i lønn? Oftest er det lavere enn du faktisk bør gå! Undervurder ikke deg selv og jobben din. Kvinner har en tendens å undervurdere seg selv og egen innsats.

Om du tilhører en gruppe som har vanskelig for å finne tilsvarende stillinger burde du kanskje tenke på et karrièrebytte?

Kilde: Ukeavisen Ledelse