Barnefar Kjell Nordtømme fra Varmbu i Melhus satt det meste av torsdagen i telefon med folk som ville gi ham sympatierklæringer etter oppslaget i Trønderbladet.

Trønderbladet skrev torsdag om Flora og Kjell som var svært glad over at St. Olavs hospital klarte å redde lille Karl Felippe under den dramatiske fødselen. Derimot ble de sjokkert over at Flora Nduku måtte betale for fødselen etterpå. Regninga lød på over 46.000 kroner, og regninga ble høy fordi Flora i all hast måtte ta keisersnitt. Hun fikk tilsendt regning fordi St. Olavs hospital mener hun ikke er omfattet av folketrygden.

Gratis for andre

I Norge er det gratis å gå til svangerskapskontroller, ta ultralyd under svangerskapet og føde barn. Flora er asylsøker fra Kenya, og har bodd i Norge i to år. I den tida har hun arbeidet, men ikke nok til å få fødselspenger. Hun får verken engangsstønad ved fødsel eller barnetrygd for sønnen som er norsk statsborger.

I verste fall kan Flora også bli nødt til å betale for all medisinsk behandling hun får inntil UDI avgjør søknaden hennes. Hun har søkt om familiegjenforening. Hadde barnemora vært norsk og barnefar utenlandsk, hadde de sluppet å betale. Heller ikke norske mødre som ikke har jobbet nok til å få grunnlag for fødselspenger må betale for fødselen.

Anbefaler forsikring

Trygdedirektør Bente Wold Wigum i NAV anbefaler Flora å tegne forsikring.

I går strevde NAV fortsatt med å finne ut av regelverket, og Wold Wigum sier at de satte i gang med å behandle saken straks den ble kjent. På spørsmål om Flora må betale alle utgifter med behandling om hun for eksempel brekker foten, sier Wold Wigum at Flora bør tegne forsikring.

Trønderbladet har spurt Kjell Nordtømme, samboer med Flora, om de har vurdert forsikring. Nordtømme sier at det lengste de har reist er til Leangen, og at det derfor ikke er aktuelt med reiseforsikring. Familien har dårlig råd fordi Nordtømme er uføretrygdet og Nduku har lite midler.

- Forferdelig og trist

Klæbyggen Beate Michelsen som er samboer med kenyanske Emman og har ei datter med ham, er opprørt over det som har skjedd med Flora og Kjell.

Hun forteller at hun nesten ikke fikk sove om kvelden etter å ha lest om Flora og Kjell som må betale kostnadene ved fødsel. Selv har hun vært samboer med Emman i 15 år, og ingen kom med noen regning til dem da hun fikk parets datter. Hun har heller ikke hatt problemer med å få de ytelser som andre norske kvinner får.

- Jeg synes det er trist det som har skjedd, og jeg har sendt støttemelding til Kjell. Jeg kunne tenke meg å starte en innsamlingsaksjon, sier Michelsen.

NYBAKT FAMILIE: Trønderbladet skrev torsdag om Flora og Kjell som var svært glad over at St. Olavs hospital klarte å redde lille Karl Felippe under den dramatiske fødselen. Derimot ble de sjokkert over at Flora Nduku måtte betale for fødselen etterpå. Regninga lød på over 46.000 kroner