Advarselen kommer nå i forkant av adventstiden der mange tenner lys utendørs eller er ute på tur der det tennes i bålpanner og i ordinære bål.

Tirsdag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel for skogbrannfare for Trøndelag og ytre strøk av Møre og Romsdal.

Områdebrann

– Det er spesielt faren for områdebrann rundt tettstedene som gjør at vi nå velger å advare sterkt mot å bruke åpen ild utendørs, der det fare for at brannen kan spres til vegetasjonen rundt, skriver Gauldal brann og redning i ei pressemelding.

Gauldal brann og redning viser til at Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Midt-Norge, og at farevarselet også gjelder for Melhus og Midtre Gauldal. Det er sterk vind, og frykten til brannvesenet er at en brann i terrenget raskt sprer seg. Nylig begynte det å brenne på en kornåker i Verdal.

– Uansvarlig

- Lite nedbør, vind og barfrost har gjort at vi nå vurderer det som uforsvarlig å ha åpen ild utendørs. Det skal svært lite til før gnister fra et lite kaffebål, gassbrenner, utelykter eller en annen liten brannkilde kan føre til brann. De siste dagene har det vært branntilløp flere steder i Trøndelag, og det vil vi helst unngå, uttaler Jørgen Ingebrigtsen i Gauldal Brann og Redning IKS i pressemeldinga.

Rådet fra brannvesenet er at en ikke tenner annen type lys på kirkegården enn batterilykter. Åpen ild utendørs blir altså sterkt frarådet av brannvesenet.