TrygVesta Forsikring har spurt Ola og Kari når de pleier å skifte dekk på bilen. I undersøkelsen svarer 21 prosent at de drøyer så lenge som mulig med å skifte til vinterdekk. 37 prosent svarer at de bytter dekk så snart det er tillatt, mens 38 prosent venter til den første kuldeperioden.

- Med tanke på at vi har hatt noen milde vintre de siste årene, er det ikke overraskende at mange venter med dekkskiftet til føret tvinger dem til det.

Men nattefrost og lokal frost på veiene kan lett føre til at folk forregner seg. Det er ikke alltid at bilen står trygt parkert hjemme når det plutselig blir glatt. Vi ser jo gang på gang at det oppstår kaos på veiene rundt det første snøfallet, sier Egil Rollheim som leder auto- og personskade i TrygVesta.

Kan få avkortet erstatning

- Kjører du piggfritt, er det ingen miljøargumenter for å vente lenge med å bytte. Husk at du kan risikere avkortning av erstatningen dersom du havner i et trafikkuhell og ikke har vært godt nok skodd for føret, sier Egil Rollheim.

Det er bilister i alderen 45 til 59 år som drøyer lengst med å bytte dekk. I denne aldersgruppen er det 27 prosent som svarer at de drøyer dekkbyttet så lenge som mulig. Vest-og sørlendingene er også langt tregere med å skifte dekk enn bilister i Oslo og Akershus. 26 prosent av bilistene i vest- og sørlandsfylkene sier at de drøyer så lenge som mulig med å skifte til vinterdekk, mens 31 prosent skifter når det blir tillatt 1. november.

39 prosent venter til den første kuldeperioden. I Oslo og Akershus er det bare 13 prosent som drøyer i det lengste, og her svarer 46 prosent at de bytter når det blir tillatt, mens 34 prosent venter til kulden setter inn.

Kjører du piggfritt, kan du i prinsippet kjøre med vinterdekk året rundt, selv om det ikke er å anbefale. Hvis du har pigger, kan du skifte 1. november i Sør-Norge og 15. oktober i Nord-Norge.

Gode råd om vinterdekk og dekkskift:

Sjekk lufttrykket på dekkene før de monteres, eller umiddelbart etter montering.

Kontroller om dekkene er slitt og/eller skadet

Vinterdekk skal minimum ha en mønsterdybde på 3 mm

Ikke la dekkene bytte plass diagonalt ved sesongskifte, men skift bak/fremme

Husk å etterstramme mutterne på hjulene etter du har kjørt noen mil, dette gjelder ikke minst for lettmetallfelger

Levetiden for vinterdekk er i gjennomsnitt tre år