Værkartene til statsmeteorolog Geir Otter Fagerlid viser at svært ødeleggende vind kan treffe Norge ved inngangen til helgen, ifølge Yr.

Svært sjelden

Orkan er den kraftigste vinden på Beaufort vindskala. Slik vind forekommer meget sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser på land.

– Det ser ut til å utvikle seg en orkan som kan gi vind over større deler av landet, sier Fagerlid.

Les også: – Svært få som er ute i dag

Les også: Regnbue i kuldegrader

Følger med

Meteorologene går ut med et fase-A varsel for en stor del av kystfylkene, fra Hordaland til og med Nordland, sør for Bodø.

Et fase A-varsel betyr at meteorologene gir situasjonen spesiell oppmerksomhet, og kontinuerlig vurderer utviklingen. Det er ennå ikke sikkert at det faktisk blir ekstremvær, og meldingen kan fortsatt trekkes tilbake.

Verst i Midt-Norge

– Det er nok ett område som får sterkere vind enn andre og vi tror det kan bli området fra Stad til Rørvik, sier Fagerlid.

Vinden kommer først i sør fredag ettermiddag, deretter flytter den seg nordover lørdag formiddag. Vinden skal blåse fra sørvest.

Mye vind i innlandet

I innlandet vil det bli store lokale forskjeller. Noen steder kan det bli helt vindstille, andre steder kan få vindkast opp i 35-45 meter i sekundet.