Det var søndag for litt over ei uke siden at 38-åringen ble syk mens han var på arbeidsoppdrag i Orkdal. Han dro til sykehuset i Orkdal (OSS) for å få hjelp, men ble avvist. I stedet ble han bedt om å ta kontakt med legevakta for Melhus og Klæbu. Der fikk han ikke snakke med en lege, men fikk beskjed om at han kunne få en time hos en lege i Klæbu to timer senere. Kona til 38-åringen kom til Orkdal da mannen ble så syk, og til slutt kjørte hun mannen til St.Olavs hospital etter å ha ringt 113. På sykehuset fikk de høre at det var på tide at han kom.

38-åringen ligger fortsatt på sykehus, og må regne med at han ikke kan arbeide på noen måneder. I likhet med de andre syke, startet sykdommen med et lite sår som hos ham var på hælen.

Redd for smitte

Folk på Korsvegen er nå blitt redde ettersom dette er det tredje tilfellet av streptokokkinfeksjon A på kort tid. Nå lurer folk på om smitten kan skje gjennom drikkevatnet som ikke er klorert.

- Det er litt påfallende at flere i samme område er blitt syke, men det kan være ren tilfeldighet. Jeg har ikke hørt at vann skal være aktuell smittekilde. Vi kommer til å være på vakt, og ber også publikum være på vakt mot denne sykdommen som er en veldig vanskelig diagnose, sier kommunelege Knut Hjelmeland som ikke kjenner til det siste tilfellet.

Overlege Harald Steinum ved St. Olavs Hospital mener også at det må være tilfeldig med flere syke på samme sted, og han er helt sikker på at smitten ikke kommer via drikkevannet. Alle har bakterien på huden av og til, og den kan slå til når barrieren er brutt. Er en uheldig og får den hissige varianten, er det minuttene som teller.

Økning

På landsbasis blir stadig flere syke av kjøttetende bakterier uten at legene vet helt hvorfor, og sykdommen ser ut til å ha endret ansikt. Tidligere var giktfeber på grunn av streptokokker en fryktet sykdom, men den opptrer ikke nå.

Steinum synes det kan være interessant å få DNA-bestemt om streptokkene på Korsvegen er en spesiell lokal stamme.

- Skal en unngå bakteriene, må en isolere seg fullstendig, sier Steinum.

Fikk avslag hos fylkeslegen

Janniche Stenset fra Melhus reagerer meget sterkt på at fylkeslegen mener det ikke er grunnlag for kritikk mot leger etter at hennes far ble gående lenge uten hjelp etter at han ble rammet av den farlige streptokokkbakterien.

Hennes far Arnt Stenset fra Korsvegen ble syk av streptokokk A i midten av februar. Den veltrente mannen oppsøkte lege på Korsvegen legesenter fordi han fryktet blodforgiftning i en arm, og datteren forteller at han ikke en gang fikk utført en blodprøve som kunne ha avslørt infeksjon. Han forsøkte også å få kontakt med legevakta, men ble avvist av legen i Klæbu som hadde vakt. Ifølge datteren fikk han beskjed andre gangen da han ringte legevakta på grunn av store smerter om å drikke et glass whisky.

Til slutt ble han endelig innlagt på sykehus der legene først ikke klarte å forstå hva som feilte ham, men etter hvert ble det klart at han var alvorlig syk av streptokokkinfeksjon. Stenset ble etter ei stund overført til Haukeland sykehus, og han lå lenge i respirator. Fortsatt ligger han på St.Olavs hospital, og de pårørende har fått høre at han kan bli liggende helt til jul. Stenset har foreløpig ikke ønsket å snakke med pressen fordi han ifølge datteren har vært for utslitt. Datteren håper at faren kommer fra den alvorlige sykdommen uten varig men, men han vil måtte slite med arr etter sår over hele kroppen.

- Jeg er veldig kritisk til den behandlinga faren min har fått. Menn i den alderen springer ikke til legen unødig. Første bud for en lege er å lytte til pasienten. Legene sjonglerer med liv og død. Det er menneskelig å feile, men legen burde innrømme at han har gjort en tabbe. Jeg forventer ikke at legene skulle ha skjønt at det var streptokokker, men de burde ha sendt ham til sykehus med en gang på grunn av infeksjon, sier Janniche.

Janniche har klaget legene inn for fylkeslegen, og har nå fått til svar at fylkeslegen ikke finner grunn til kritikk. Dette godtar hun ikke, og mener å kunne dokumentere at legene ikke gir de rette opplysningene. Denne dokumentasjonen og nye opplysninger legger hun ved den nye klagen. Nå stiller hun spørsmålet om fylkeslegen kan være objektiv når det skal behandles klager fra samme yrkesgruppe. Saksbehandleren hos fylkeslegen var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

- Jeg gir meg ikke, og gir dem en sjanse til, sier Janniche som vurderer å engasjere advokat og kjøre sak.