Gaula renner brun i dag, etter voldsomme regnskyll i går kveld. Vannstanden steg kraftig i natt, men vannføringa i Gaulfossen nådde aldri opp til flomnivå eller "årsbeste" Minst ti ganger tidligere i sommer har vannføringa vært større enn i natt. Den passerte 200 kubikkmeter i sekundet ved midnatt. En middelflom er fem ganger høgere.

- Brun elv er et naturlig fenomen på denne tida av året, forklarer Torstein Rognes, daglig leder ved Gaula Natursenter.

Han har erfaring med at elva klarner opp igjen etter et døgn eller to. Lengst sør i elva vil man se denne effekten tydelig allerede i løpet av dagen.

- Hvilken virkning har den brune elva på laksefisket?

- Fisket er ofte godt på brun elv. Det gir en spennende virkning, og laksen kommer ofte nærmere land. Vi ser at endringer i både farge og vannstand er attraktivt for laksefisket, sier Rognes.

- Har det betydning for valg av fiskeredskap?

- Markfiskerne er glad i litt brunfarge på elva. Men både flue og sluk er attraktivt, særlig når de har litt skarpe farger. Orange og flashy farger velges ofte av fluefiskerne, og på sluk brukes friske klare farger, forteller Torstein Rognes.

Vannføringa i Gaulfossen har knapt vært under 50 kubikkmeter i sekundet hittil i sommer. I tørre somre kan vannføringa gå under ti kubikkmeter. Først når elva kommer under 25 kubikkmeter i lengre perioder er det aktuelt å innføre restriksjoner på fiske i lita elv.

Grafen viser vannføringa i Gaulfossen i juni, juli og hittil i august. Siste døgn gikk vannføringa kraftig opp, men det var langt igjen til rekordmålingene tidligere i sommer. Grafen finnes på nettsidene til Gaula Natursenter.