– Alle våre ansatte i skoler og barnehager vil måtte ta test før de kommer på jobb 3.1, skriver ordfører Sivert Moen (Sp), kommunedirektør Alf-Petter Tenfjord og kommuneoverlege Bjørn Lyngen i Midtre Gauldal på kommunens nettside.

Til Trønderbladet sier ordfører Sivert Moen at kommunen egentlig ikke kan pålegge ansatte å ta en koronatest, og at kommunen har brukt ordet «bør» i meldinga til ansatte. Men at kommunen med ordlyden «vil måtte», ønsker å komme med en sterk henstilling.

– Bidra til trygghet

– Hensikten med oppfordringa til ansatte og elever om å teste seg, er at dette skal bidra til tryggheten etter julefeiringa. Dette er veldig likt med det som skjedde under smitteutbruddet hos Norsk Kylling der ansatte tok en hurtigtest en periode før de gikk på arbeid, sier Moen.

Hvordan det rent praktisk skal gjøres nå det gjelder testing av ansatte i skoler og barnehager, har ordføreren ikke oversikt over da Trønderbladet snakket med ham på nyttårsaften. På spørsmål om hvorfor ikke samme sterke henstilling om testing hos ansatte på sykehjem og i hjemmetjenesten, svarer Moen at det er ikke samme behovet der, og at ansatte der er flinke til å ivareta smittevernet.

Ordfører Moen forteller at han nylig har testet seg fordi han er forkjølt, og at han 22. desember fikk den tredje vaksinedosen.

I Melhus har kommuneledelsen kommet med en henstilling om at ansatte i skoler og barnehager tester seg, og at det samme gjelder skoleelever. I Midtre Gauldal går altså kommuneledelsen et hakk lenger ved å slå fast at ansatte må teste seg. Grunnskolen er satt på gult nivå etter juleferien, mens videregående skole starter på rødt nivå.

Siden 25. desember har Midtre Gauldal fått 25 nye positive tester for covid-19.

Usikker på smittesituasjonen

Kommunene er spent på smittesituasjonen etter nyttår og ordføreren viser til usikkerheten rundt omikron-varianten.

– En del barn har ikke symptomer selv om de er smittet. Ved å bruke screening avdekker vi om det er smitte. Smitteutbruddene Midtre Gauldal har hatt, har særlig vært knyttet til yngre generasjoner og spesielt innen oppvekstområdet, sier Moen.

Samtidig peker han på at det var usikkerhet da deltavarianten kom, og at den varianten også ble betegnet som mer smittsom enn tidligere varianter.

I romjula har færre testet seg, og det er usikkerhet om antall tester og antall smittetilfeller gjenspeiler den reelle situasjonen. Det er også usikkerhet knyttet til den nye virusvarianten omikron som er påvist blant annet i Melhus, Trondheim og Skaun.

– Vi lever fortsatt i en pandemi, og vi vet fortsatt ikke hvor lang tid det tar før vi er «ferdig». På kort sikt er vi inne i en smittebølge nasjonalt. Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge, og den har større spredningsevne enn deltavarianten, skriver kommuneledelsen på kommunens nettside.

Kommuneledelsen viser til Folkehelseinstituttets risikovurdering 22. desember om at det er fare for en ny smittebølge som følge av omikron-varianten.

– Videre utvikling er usikker. Vi oppfordrer sterkt til at hver enkelt innbygger er årvåken i forbindelse med smittevern. Nye muligheter for vaksinering kommer både 5.1 og 11.1 – bruk den muligheten, uttaler kommunelege Bjørn Lyngen på nettsiden.

– Jeg håper at flest mulig benytter anledninga til å ta vaksinen. Det var litt lite oppmøte da det var vaksinering 22. desember. Tilgangen på vaksiner er god, sier ordfører Moen til Trønderbladet.

Beredskapen

Kommuneledelsen forklarer hvilken beredskap det er:

– For kommunen som sådan er vi opptatt av å holde god beredskap i helsetjenesten og beredskap i kommunene for å innføre nye tiltak dersom det blir nødvendig. Kommunen har også beredskap i forbindelse med sykefraværssituasjonen og hvordan dette påvirker vår evne til å opprettholde tjenestene.

Selv om det nå er usikkerhet, forklarer ordføreren, kommunedirektøren og kommuneoverlegen at det er mye å glede seg over når det gjelder kommunens utvikling.

– Nå mer enn noen gang, trenger vi et samspill mellom kommune, næringsliv og frivilligheten. Vi lykkes dersom vi vil hverandre vel og jobber sammen mot å skape resultat. En kommune sitt omdømme skapes ikke av slagord og logoer. Omdømmet til kommunen vår og bygdene våre, kommer som et resultat av alt det daglige arbeidet vi alle gjør, uttaler kommuneledelsen på nettsiden.

Kommuneoverlege Bjørn Lyngen er heller ikke tilgjengelig for kommentar, og han viser til at han er opptatt med nyttårsfeiring. På spørsmål om hvorfor det er et pålegg og ikke en henstilling og hvorfor ikke helseansatte har fått samme pålegget, svarer Lyngen i tekstmeldinga at han ikke vet hvorfor det er slik.