– Allerede på tidlig ettermiddag første jaktdag ble det klart at det var felt fire voksne hunngauper, og at hunndyrkvoten var fylt for fylket. Statsforvalteren stanset derfor all kvotejakt, skriver seniorrådgiver kommunikasjon Skjalg Ledang ei pressemelding.

Statsforvalteren har oppdaget at det er skutt mer enn den fastsatte kvoten på fem hunndyr, og opplyser i pressemeldinga at av de 13 felte gaupene pr. 2. februar, er 6 av dem hunngauper.

– Gaupene er skutt i kommunene Holtålen, Melhus (2), Midtre Gauldal, Namsskogan (2), Orkland (2), Steinkjer, Stjørdal, Lierne og Tydal, skriver seniorrådgiver Marte Synnøve Lilleeng, i en e-post til Trønderbladet.

Tre gauper

Til sammen tre gauper ble skutt i Melhus og Midtre Gauldal, og kvoten var altså på to gauper.

Jaktleder Kåre Lilleberg opplyser at ei hanngaupe er blitt skutt ved Mo grustak på Kvål.

Statsforvalteren opplyser at det ble skutt ei hanngaupe (Kvål) i Melhus og ei hunngaupe (Lundamo). I Midtre Gauldal ble det skutt ei hanngaupe (Bones).

– Alle ble felt 1. februar,opplyser Lilleeng hos Statsforvalteren.

Gaupejakta er fra 1. februar til 31.mars, men den stoppes når hunndyrkvoten er fylt. Foto: Statens naturoppsyn

Skjøt mer enn kvoten

Trøndelag hører til region 6 når det gjelder gaupejakt.

I region 6 har vi mange dyktige jegere som er med og regulerer gaupebestanden. Vi ser at en del gaupejegere er usikre på hvordan de kjønnsbestemmer gaupene de har felt. Dette fører til at Statsforvalteren får sen beskjed om kjønn, og at vi derfor ikke fikk stengt jakta i tide. Vi vil nå se på hvordan vi kan forhindre overskyting av hunndyrkvoten i fremtidig kvotejakt på gaupe, uttaler underdirektør Gry Tveten Aune hos Statsforvalteren på Statsforvalterens nettside.

– At Melhus og Midtre Gauldal har skutt mer enn kvoten, vil det føre til noen reaksjon?

– Overskyting kan skje når det er mange som jakter samtidig i mange områder. Jegerne er pliktige til å holde seg oppdatert på kvotestatus. I går ble mange gauper felt i samme tidsrom og da ser vi at jegerne ikke alltid får med seg at kvotejakta blir stengt i det delområdet de befinner seg i. Dersom jeger har oppdatert seg ofte nok vil det ikke medføre noen reaksjon for jeger. Om jeger derimot ikke holder seg oppdatert, vurderer vi å gå videre med saken. Det samme gjelder meldingsplikt. Den som løsner skudd mot eller på fredet rovvilt skal med en gang varsle Statsforvalterens vakttelefon for rovvilt. Dersom dette ikke gjøres raskt nok, kan det også medføre at kvotene blir overskredet, sier Lilleeng.

Har større kvote

Gaupejakta startet 1. februar, og det var blant annet et jaktlag i Melhus som skulle ut for å jakte gaupe. Men jaktleder Kåre Lilleberg pekte på at hunndyrkvoten var så liten at det raskt ville bli stans i jakta. I fjor hadde jaktlaget såvidt kommet seg ut på jakt, og jegerne rakk aldri å skyte noen gauper selv om det var kvote igjen. Ifølge Statsforvalteren ble det skutt to gauper. Kvoten for Melhus, Midtre Gauldal og Skaun var på to gauper slik at den nå er fylt opp.

– Utenfor forvaltningsområdet for gaupe ble det felt tre gauper. Det totale antallet gauper som ble felt overstiger ikke det totale antallet gauper det var startkvote for, men det er altså hunndyrkvoten som medførte at kvotejakta ble stengt, forklarer Statsforvalteren.

Kvoten for Trøndelag var på 22 gauper, og så hadde Klima- og miljødirektoratet bestemt det maksimalt kunne skytes fire hunngauper. Melhus, Midtre Gauldal og Skaun var tildelt en kvote på to gauper, og jaktleder Kåre Lilleberg viste til at det er påvist spor etter gauper.

I deler av Midt-Norge er det kvotefri jakt, og i Trøndelag gjelder det Oppdal og Røros. Der kan det jaktes gaupe fram til 31. mars.

Ifølge Rovdata er det fra 284 til 403 gauper i Norge.