Til stor applaus ble energispareinnsatsen belønnet med 10 000 kroner, og ble tildelt elevrådet av virksomhetsleder Morten Børseth fra Bygg og eiendom i Melhus kommune.

Siden nyttår har elevene i 5. trinn fått lære om fornybare energikilder. De har laget vindmøller og bygd egne vasshjul, og egenproduserte energispareskilt er hengt opp over hele skolen. Elevene har også hatt energisparing i hjemmelekse, og forbruket av energi har gått ned både på skolen og hjemme hos elevene. Driftsleder Knut Bjørnar Granheim har vært sentral i prosjektet, og har bidratt med erfaringer fra gjennomførte energisparetiltak gjennom flere år ved skolen. Siden 1990 er forbruket av energi pr. kvadratmeter ved skolen gått ned med 60 prosent.

På Energidagen fikk elevene testet egen energi på en ergometersykkel fra Vitensenteret. Den har en påmontert vannkoker, og spørsmålet var hvor lang tid det ville ta før vannet kokte ved hjelp av pedalkraften.

Bioenergi ble også satt i fokus. Sammen med Marte Aursand fra prosjekt Klima, miljø og livsstil fikk elevene sage ved, og fuktigheten i kubbene ble målt ved hjelp av et måleinstrument. Deretter ble veden veid og omregnet til antall kilowattimer. Elevene fikk lære om den lagrede solenergien i veden, som har skjedd hjelp av fotosyntesen. Veden ble brukt til å holde vasskjelen over bålpanna varm, og det ble servert buljong! Flå Idrettslag stilte med frukt til alle elever som deltok på Energidagen.

Det var stor stas for elevene at det ble arrangert Energikamp ved hjelp av utstyr som ble benyttet i energikampen på NRK!

Energisparepiloten på Flå skole har pågått i regi av prosjektet Miljø, forbruk og livsstil i Melhus kommune, og er forankret i kommunens Klima og energiplan. Her er ett av målene er redusert energiforbruk i offentlige bygg og i kommunens husholdninger.

– Holdningsskapende arbeid for å motivere hver og en til å redusere energiforbruket steg for steg er, er veldig viktig, sier Morten Børseth fra Bygg og eiendom. Tirsdag fikk elever og ansatte også bekreftet at det gir store besparelser - også økonomisk.

Signy R. Overbye