Næringsorganisasjonen Norske Lakseelver mener det tas for mye laks i sjøen i Sør-Trøndelag, og at det må legges større begrensinger på sjølaksefisket i enkelte områder.

Det skriver de i en pressemelding i forbindelse med Statistisk Sentralbyrås (SSB) lansering av statistikk for sjøfiske etter laks i 2015.

Les også: Krever reelt vern av laksen

Les også: – Nesten halvparten av villaksen tas i sjøen

Ordinær sesong i sjøen

Tallene fra SSB viser at det ble tatt 233 tonn laks med not i sjøen i 2015, noe som utgjør omlag 40 prosent av totalvekten på avlivet villaks i 2015.

I Agdenes, Trondheim og Rissa kommuner ble det alene tatt 28,8 tonn. I fjor ble det til sammenligning tatt 3,2 tonn i disse kommunene. Da innkortet fylkesmannen fiskesesongen med 14 dager på grunn av lite laks.

I år har sjølaksefiskerne fått fiske ordinær sesong.

– Høster av det som sås i elvene

De siste årene har strenge reguleringer blitt satt i verk på grunn av den vanskelige situasjonen i de fleste av elvene i Sør-Trøndelag.

– Norske sportsfiskere og rettighetshavere har i lang tid tatt ansvar for å styrke og bevare villaksen. Nå høster sjøfiskerne av det som sås i elvene, mener generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver.

Sårbare bestander

Overvåkningsfisket som foretas med not på Agdenes viser at laksen kommer i stimer hvor individene hører hjemme i samme elv. Potensielt kan nøtene høste ubegrenset av laksen i enkeltvassdrag.

– I en slik situasjon, hvor elvene rundt Trondheimsfjorden består av kun én sterk og resten svake laksebestander, mener vi at det ikke kan forsvares å fiske så hardt i sjøen. Sjøfiske skjer i stor grad på blandede bestander som inkluderer laks som hører hjemme i elver hvor den er truet og sårbar. Dette er ukjent for de fleste nordmenn. Vi mener at det må legges større begrensinger på sjølaksefisket i enkelte områder, understreker Evensen.