Selven, som om ei uke åpner ny optikersalong på Støren, ønsker å sette fokus på barn som ser dårlig. Det kan nemlig være vanskelig å oppdage. Dermed går mange barn med dårlig syn i mange år. Det kan påvirke skolegangen, konsentrasjon og overskudd hos barn.

Les også: Vil være en tydelig leder

Les også: Populært lesetiltak

– Vet ikke av noe annet

– Barna vet jo ikke av noe annet enn dette, derfor kan det være vanskelig å oppdage, sier Selven.

Hun gir flere eksempler, som foreldre kan tenke over:

– Noen barn liker ikke å lese. Noen kan for eksempel skakke med hodet, dette fordi de ikke ser godt med dobbeltsyn. Jeg har vært borti flere barn godt oppi skoleklassene, som ser dårlig. De har underveis blitt utredet for alskens, så viser det seg at det er synet det er noe galt med.

Hun peker på at de fleste barn blir født langsynte, og at synet går tilbake til normalt nivå. For noen kan det være tilstrekkelig å ha briller for en kort periode.

Selven har tatt videreutdanning innen barn og syn. Dette var mens hun jobbet på øyeavdelingen på sykehuset i Elverum. Hun har jobbet med mange barn som optiker, noe hun har satt stor pris på.

For barn under fem år, må synsundersøkelsene tas i samarbeid med øyelege, mens for barn over fem år holder det å gå til optiker.

– Det har ikke noe å si om de kan tall og bokstaver, vi bruker figurer som de skal se på. I tillegg gjør vi objektive målinger.

Dette gjør de for å være sikker på om barnet virkelig ser dårlig, eller ikke. Noen vil ikke ha briller, mens i andre skoleklasser kan det være populært å ha briller.

Åpner ny butikk

Hovinsbyggen Ingunn Selven åpner altså ny optikersalong, Støren Optikk, neste mandag. Hun har tilhold på Moøya, og leier lokale i bygget til Harald Larssen Rørlegger.

Hun venter på selve butikkinnredningen, som kommer i neste uke. Bortsett fra det, er det meste på plass. Hun har innredet synsundersøkelsesrommet, og det kombinerte verkstedet og pauserommet står klart. Et lyst og trivelig lokale, som hun og makkeren har innredet og pusset opp selv.

Med seg har hun nemlig Elin Mellingsæter, som bor i Klæbu. De to er tidligere kolleger fra Brilleland på Tiller, hvor Ingun jobbet fram til hun gikk ut i barselpermisjon. Hjemme på Hovin er nemlig samboer og datteren på ni måneder, samt bonusdatteren på sju år. Det blir rart å gå over i fulltidsjobb og mer til, tror Ingun, men hun gleder seg samtidig veldig til å styre sin egen bedrift og egen hverdag.

– Her blir jeg ikke styrt av et kjedekontor, jeg kan gjøre ting som jeg mener blir bra. I tillegg får jeg jobben nærmere hjemmet, og jeg får deltatt mer lokalt, sier hun.

Tro på Støren

Selven har stor tro på å etablere seg på Støren.

– Støren er egentlig i stor utvikling, og det satses mye her. Da er det artig å slenge seg med på en medgangsbølge.

Hun har også god tro på å etablere seg i Moøya, hvor det nå for tiden stadig popper opp nye, store forretninger.

Hun har allerede fått gode tilbakemeldinger fra folk når de får høre om at det åpner en ny optikersalong, og hun sier hun har hatt mange gauldalinger i stolen da hun jobbet på Tiller. Hun håper at flere oppdager det gode tilbudet som er i nærmiljøet, i stedet for å sette seg i bilen inn mot byen.

Det er allerede en optiker på Støren, men Selven tror det bare gjør godt med konkurranse, for begge parter.

Optikersalongen er frittstående, men er med i kjeden C-Optik. Denne kjeden er eid av butikkene selv, dermed ligger det lite føringer fra kjedens side. Hver butikk står fritt, men drar stordriftsfordeler av å være med i en kjede.