– Vi opplever ikke dette som en skøyerstrek, men som en alvorlig sak, sier rektor ved Øya videregående skole, Hallgeir Solberg.

Natt til tirsdag ble flere hester ved skolen spraymalt i sterke farger, og tre oksebinger i fjøset ble åpnet slik at dyrene kom seg ut. Dette ble oppdaget klokka seks om morgenen da elever og ansatte startet morgenstellet.

– Da gikk oksene delvis løst både inne i fjøset og ute. Dette er dyr med masse krefter som lett kan bli skremt. En menneskekropp klarer ikke å motstå slike krefter, sier rektor Hallgeir Solberg.

– Stor risiko

Heldigvis gikk det greitt å få oksene inn i bingene igjen, og ingen ble skadet.

– Men risikoen er stor, spesielt siden fjøset ligger så nær E6. Det er vanskelig å forutse hva som kunne ha skjedd, men når dyrene blir skremte er de en fare både for personalet her og for bilister på E6, sier Solberg.

I tillegg oppstod det en risikosituasjon for de andre dyra i fjøset, når de store oksene plutselig kunne vandre fritt rundt.

– Vi vil ikke spekulere i hvem som har gjort dette. Vi håper at det er noen som ikke har forstått konsekvensen av det de har gjort og at det var en irrasjonell handling. Men vi utelukker heller ikke at det kan ha vært noen som ønsker å markere seg overfor oss som skole, eller noen av de ansatte eller elevene, sier Solberg.

Han har ikke opplevd noen lignende situasjoner tidligere.

– Så sent i skoleåret kjenner vi elevene våre godt, og tror derfor ikke det er noen av våre egne som har gjort dette. Vi vil likevel ha samtaler med elevene for å finne ut om vi kan finne mulige sammenhenger for hvorfor dette skjedde, sier rektoren.

– IKKE BRA: Spraymalte hester møtte elevene ved Øya videregående skole tirsdag morgen. – Malingen kunne kommet i kontakt med øyne eller andre vitale deler, og det er ikke bra, mener rektor Hallgeir Solberg.