Det er ingen tilfeldighet at Olaf Andersen, finnmarkingen som etter hvert gjorde nordtrønder av seg, stiller ut på Galleri Grønneset, ettersom han har hatt et nært samarbeid med galleriinnehaver John Indergård siden han "oppdaget" Andersen i 1997. I 1999 hadde Galleri Grønneset en stor Olaf Andersen-utstilling, og galleriet har et eget Olaf Andersen-rom.

Boka In natura

Når vi snakker om samarbeid, har dette også tatt en ny og litterærvending. I dag blir nemlig boka om Olaf Andersen og hans kunst presentert for første gang. Den heter "In natura" med Galleri Grønneset som utgiver og ført i pennen av journalist i Adresseavisen, Per Christiansen.

Boka er rikt illustrert med bilder fra Andersens store produksjon. Samtidig gir den leseren et nærbilde av kunstneren, hans oppvekst på Ingøya i Vest-Finnmark, der tegning var hans altoverskyggende interesse, som han uttrykker det sjøl. Et bokstevelig talt "bevinget" livsløp førte han til slutt som forminslærer til Verdal videregående skole, der han kjempet gjennom aktmaling etter levende modell. I 18 år drev han dette sitt pedagogiske livsverk, som har båret frukter.

Hans figurative kunst er konsekvent. - Dersom du kan tegne en hånd, hvorfor i h... skal en ikke da gjøre det, sier han. Modernismen har han lite til over for, og spår den en snarlig undergang.

Han pensjonerte seg tidlig men fortsatte å ta elever, før han i dag, utelukkende konsentrerer seg om egen kunst.

Mye slit bak

Det slår meg nå, sier han, når jeg ser alle disse utstillingsbildene (over 50), hvor uendelig mye arbeid som ligger bak. Dette er jo ikke bilder du maler på en dag, legger han forklarende til. Det dreier seg mest om akt, det vil si kvinnelig akt, som det som oftest gjør for Olaf Andersen. Noen litt utfordrende, andre uskyldige. Et kaller han katt og mus: En naken kvinne med en katt. Han smiler, må da sjokkere litt, kan ikke bare gå rundt med glorie heller!

Bildene hører alle heime i den figurative og klassiske skolen. Men de er ikke blott til lyst. Det ligger som alt nevnt en liten fanden skjult her og der. Og en del humor også.

Hans store lidenskap for historie og mytologi, avspeiler seg også i hans kunst. Her er mye å se og ta innover seg. Utstillingen vil bli stående i minst fem uker, lover John Indergård. Skal vi si noe om pris, ligger disse i størrelsesorden fra 9.000 kroner og oppover til 50.000 kroner for de største formatene.

Vi kan bare si: Gakk hen og besøk galleriet i Grønvika, om så i denne dag!

Bader: Noen av Andersens malerier har noe Anders Zornsk over seg.