Fremmede biler og folk med kikkert er blitt et vanlig syn i Eindrides veg på Gimse de siste dagene.

Det er den sjeldne hvithodespurven observatørene jakter på, med kikkert.

- Artig og spennende, sier Joralf Rindli som er en av de ivrige fugelmaterne i grenda. Han er da også innstilt på å følge opp den plutselige interessen for småfuglene på brettet hans:

- Med fem biler og tolv mannfolk med kikkert utenfor hagegjerdet, er jeg blitt fristet til å doble matrasjonene til spurvene en tid framover, melder Rindli, også kjent som Frp-politiker i Melhus.

Det var torsdag i forrige uke at den sjeldne og litt uanselige spurvefuglen først ble oppdaget på Gimse, og etterpå er den sett flere ganger.

Det var Eirik Spets som så hvithodespurven utenfor huset sitt første gang, på torsdag. Denne hannen er første observasjon i Sør-Trøndelag, opplyser hobbyornitologen Spets, som til daglig underviser ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, avdeling for teknologi. Han hadde nettopp sett fuglen da Trønderbladet snakket med ham tirsdag.

Spets opplyser at det er12 godkjente funn av hvithodespurv i Norge (totalt gjennom alle tider) fram til og med 2008:

-  Den er sett en del ganger etter det, med blant annet tre funn i vinter. Funnet på Gimse er derfor trolig nummer 17 i Norge totalt, sier Spets.

Den samme tirsdagen stod det fire biler utenfor huset til ekteparet Marit og Joralf Rindli, og sju mann med kikkert har studert småfuglene på Rindlis gedigne matbrett utenfor huset i Eindrides veg.

Spets anslår at det har vært 20 - 30 personer innom tomta hans de siste dagene, fra Ørlandet, Hitra og Frøya. Det kunne nok også ha kommet mange fra Nord-Trøndelag, hadde det ikke vært for at også Steinkjer har en hvithodespurv som har slått seg til der i vinter. Spets synes det er litt artig, og sjøl er han av og til i andres hager og ser etter fugler.

Etter at den sjeldne spurven kom, har han foret fuglene med havre, og han kaster noe av den opp på taket av garasjen.

I hagen til Spets tirsdag var Peter Schei fra Trondheim (opprinnelig Stadsbygd), han  leder verdens største organisasjon for fugleinteresserte, BirdLife International. Han sier at slike sibirske arter har en tendens til å bli, etter at de har trukket motsatt vei i forhold til den ruta de vanligvis tar. Det er ofte enslige hanner som tar ut på slike ekspedisjoner, og de kan parre seg med en gulspurv, opplyser Schei.

NRK: Fikk sjelden gjest på fuglebrettet

Vet du noe om hvithodespurvene på Gimse? Send tips/bilder på tronderbladet@tronderbladet.no eller SMS/MMS til 2399 med kodeord TB TIPS.

VERT: Joralf Rindli har trolg hatt besøk av den sjeldne hvithodespurven på fuglebrettet utenfor huset på Gimse.