Skattemeldingen sendes ut til vel 5 millioner personer på ulike dager fra og med 14. mars til og med 31. mars. Få dager før utsendelsen starter, advarer Skatteetaten om en ny bølge med svindelforsøk, med etaten som påstått avsender.

– Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret. Dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten.

Epost eller SMS

Skatteetaten forventer at både skattemeldingen og skatteoppgjøret vil bli forsøkt misbrukt.

Svindelforsøkene foregår gjennom eposter eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel!, sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten i en pressemelding.

Når skattemeldingen er klar, sender Skatteetaten ut varsel på e-post og ber folk gå til skatteetaten.no og logge seg inn på «Min side». Folk bør derfor ikke trykke på lenker i eposter eller SMS, men gå direkte til Skatteetaten.no og logge seg inn. Alternativt kan folk logge på altinn.no for å se om de har meldinger fra Skatteetaten.

Svindel og ID-tyveri

Hver gang skattemeldingen sendes ut og ved andre viktige skattedatoer er det svindlere som forsøker å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon.

– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.

Stadig flere svindelforsøk

– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisshetstnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren.

- Svindlerne bruker kunstig intelligens og norsktalende hjelpere for å lage nesten språklig perfekte e-poster og SMS-er. Vi ber mottakerne av eposter og SMS om å være skeptiske og observante slik at de ikke blir lurt, sier sikkerhetsdirektøren.