Inge Haukvik har etter alt å dømme landets mest omfattende samling av gjenstander, plater, bøker og annet med tilknytning til Alf Prøysen.

I løpet av de siste 11 åra har han bygget opp en samling og ervervet slike kunnskaper om Alf Prøysen, at til og med stiftelsen Prøysenhuset, det vil si Alf Prøysens barndomsheim med tilhørende samlinger, benytter seg av Haukviks kunnskaper.

En betydelig del av samlinga hans er for øvrig utlånt til Prøysenhuset i sommer.

I løpet av de årene samlinga har vokst fram, har den æset ut fra det som var plana, nemlig å fylle ei skaphylle i stua heime hos Inge Haukvik.

For ikke bare ble hylla full, det ble også skapet - og stua. Så ble et gammelt sauefjøs redningen.

Men de 20 kvadratmetrene der ble også for små, forteller Haukvik, særlig etter hvert som samlinga ble kjent og det kom busslaster for å se den.

På flyttefot

Han begynte å vurdere flytting og hadde faktisk flere lokaliteter i tankene. Heldigvis for han, gikk han først til Arnstein Saltnes som driver Snefugl Gård i Buvika.

Han driver et moderne møte- og konferansesenter med alle typer selskapelige arrangementer, basert på tradisjonsmat i gårdens ombygde fjøs.

Det er synd å si at Arnstein Saltnes var negativ til Haukviks forsiktige forespørsel. De to har hatt et nært og godt samarbeid også tidligere, i og med at Saltnes har sendt gjester til Haukviks Prøysen-samling i Børsa.

De to ble fort enige om en ordning, der Snefugl Gård innreder et rom til den svært omfattende samlinga i fjøset. Kanskje også med et 50-talls rom innredet i tilknytning til samlinga.

Haukvik får dermed all den plass han føler samlinga trenger. Han sier også at potensialet for flere besøkende så absolutt er til stede, samtidig som han ser muligheten for å få avlastning når det gjelder omvisning.

Det krever imidlertid at Arnstein Saltnes lærer sin Prøysen. Sjøl sier han det skal gå greit. Fra barndommen har han et nært og positivt forhold til Alf Prøysen.

Prøysensk ånd

Både Haukvik og Saltnes føler at etablering av ei slik samling i et fjøs, langt på veg må være ideelt og helt i den prøysenske ånd.

Ved Snefugl Gård satser de på å ha kulturelle aktiviteter å tilby sine gjester i den grad det er ønskelig. Å ha landets fineste Prøysen-samling under samme tak, er neppe noen bakdel.

For Haukvik som har lagt så mye tid, penger og skal vi si kjærlighet til Alf Prøysen i sin mangeårige samlevirksomhet, er det naturlig nok svært hyggelig jo flere som besøker samlinga.

Haukvik la heller ikke skjul på at han har tenkt på samlinga etter sin tid. Ved å plassere den på Snefugl Gård, håper han at den kan forbli der også etter hans tid, noe som ville vært håpløst i dagens lokaler heime i Børsa.

- Det er veldig viktig for meg, at samlingen forblir hel og ikke splittes opp, sier han.

Samlinga øker for øvrig hele tiden. Nå er han nettopp kommet heim etter et besøk på landets største samlermesse i Vikingskipshuset på Hamar.

Med seg heim hadde han en etasjeovn som har tilhørt ingen ringere enn Jordmor-Matja og en årgang av et svensk blad med førsteutgivelsen av Prøysens "Cirkus Mikkel" med mer.

Snart vil Inge Haukviks omfattende Prøysen-samling bli flyttet fra Børsa til Snefugl Gård i Buvika. Innehaver Arnstein Saltnes ser potensialet og tar gjerne i mot samlinga. Fru Elesba Haukvik synes kanskje også det er greit med en smule redusert prøysensk tilstedeværelse i heimen.